Comuna Malini, adevarat `taram de frumusete si armonie`, cum o numeste scriitorul Grigore Ilisei, este o asezare veche, atestata documentar pentru prima oara printr-un hrisov din vremea lui Stefan cel Mare.
Asezata la poalele muntelui Stanisoara, considerat dintotdeauna raiul turmelor, comuna atrage prin frumusetea peisajului montan, prin faima pe care i-a dus-o in tara si in lume poetul nascut aici, Nicolae Labis, prin aerul sau impregnat de istorie si legenda, dar si prin impletirea armonioasa dintre traditie si modernitate. Drumul urca spre sadoveniana Cruce a Talienilor din varful muntelui, loc de hotar intre judetele Suceava si Neamt. Este un drum istoric, de voievozi plecati candva in bejenie spre Ardeal, si de haiduci. Este si drumul Vitoriei Lipan din `Baltagul`lui Sadoveanu.
De-o parte si de alta a drumului, padurile solemne cantate de Labis. Dincolo de satul Valeni, in stanga drumului principal, trecand pe langa partia de schi, pe malul raului Suha Mare, se afla pensiunea `Floare de Malin`, a carei denumire, ca si cea a comunei, face trimitere la copacul numit `malin`, primul care infloreste aici primavara, raspandind un parfum suav .