Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Vatra Moldoviței este o comună în județul Suceava, Bucovina, România, ă din satele Ciumârna, Paltinu și Vatra Moldoviței (reședința).
Sursa wikipedia.org
In zona satului Ciumarna se afla o rezervatie naturala, obiectiv floristic de Trientalis europaea.
Se intinde pe o panta impadurita din Poiana Calul in apropierea crestei Obcinei Mari.
Aceasta rezervatie a fost creata pentru protejarea plantei rare de mare interes stiintific ( Trientalis europaea ) din familia primulaceelor.
Ctitorie a domnitorului Petru Rares.
A fost ridicata in 1532 si pictata atat la interior cat si la exterior in 1537. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine.
Alexandru cel Bun a construit prima manastire in Moldovita pe malurile raului cu acelasi nume, la inceputul secolului al Xv-lea.
Locul ales era departe de sate, in mijlocul paduri.
Prima atestare a manastirii este din anul 1402. Totusi, nu exista nici o atestare care sa arate cand sau cum a fost distrusa manastirea, dar este posibil ca un cutremur sa o fi nimicit la inceputul celui de-al Xvi-lea veac.
Doar ruine ale pietrelor de la baza raman din prima biserica.
Cu multi ani in urma s-a descoperit la poalele muntilor Obcina Mare o stanca masiva unde locuitori satului Ciumarna, si-au intemeiat un loc de munca si anume "cioplitul in piatra" doar cu ajutorul daltei si a ciocanului, piatra era folosita pentru: temelia caselor, fantani zidite doar din piatra, beciuri, cruce pentru mormintele de la "Biserica Scandurarilor" din Ciumarna, ziduri, etc.
Tipul roci este gresie de Kliwa, de culorare gri si partial maronie.
Adrenalină și distracție în Sucevița, Pasul Palma, cu 100 de kilometri pe oră la 100 de metri înălțime pe o lungime de 1 kilometru cu Mega Tiroliana “La Palma”.
Testează-ți limitele și simte adrenalina pe cea mai lungă tiroliană din România și Europa centrală. Mega Tiroliana “La palma” se află în Bucovina între Sucevița și Ciumarna.
Este cu siguranță cea mai cautată experiență de adrenaliană din Bucovina.
Daca ajungeti in Bucovina, pe langa celebrele manastiri pictate, nu trebuie sa ratati o calatorie inedita cu Mocanita de la Moldovita – Hutulca, asa cum ii spun localnicii. Vechiul trenulet cu abur te va duce intr-o calatorie de neuitat, in taramul de poveste al hutulilor.
La fiecare curba, la fiecare colt, sigur veti avea ceva de vazut si de fotografiat!
Bucovinei te va rasplati cu peisaje de poveste.
Acest traseu creat pentru petrecerea timpului liber care face legătura între mai multe obiective turistice din comuna Vatra Moldoviței .
Traseul montan Vatra Moldoviței – Ciumârna - Obcina Mare
۞ detalii traseu: lungimea acestui traseu 18km, durata este de 8-9h, marcaj de culoare galben, diferență de nivel 350 m, accesibil primăvara, vara, toamna.
۞ descriere: Traseul începe prin a vizita Mănăstirea Moldovița după care pentru a înțelege mai bine istoria vom urca câteva sute de metri în spatele mănăstiri pe un drum de țară aici vom găsi ruinele vechi mănăstiri ce datează din anul 1402-1410 construită de Alexandru cel Bun iar din cauza unei alunecări de teren aceasta s-a prăbușit iar în 1532 Petru Rareș a construit noua Mănăstire Moldovița, după care urcăm pe Dealul Mănăstiri unde avem parte de o priveliște cuprinzătoare a comunei.
Continuăm drumul prin a urca spre satul Ciumârna o localitate de etnie Huțulă unde găsim gospodăriile cu arhitectură populară iar meșteșugurile sunt nelipsite în acestă zonă avem ocazia de ne odihni la locuitori satului și să servim o masă îmbelșugată cu produse din gospodăriile acestora. Traversăm satul unde principala ocupație a localnicilor este creșterea animalelor și agricultura apoi urcăm pe versantul Obcina Mare unde trecem prin pasul Ciumarna aici o vedere panoramica ne copleseste unde se poate vizita o stana de oi vaci si capre si se pot degusta branzeturile fabricate de catre acestia, după ce am ajuns pe culme vom trece prin păduri si prin Poiana Calul unde este si rezervatia de Trientalis Europaeea obiectiv floristic o frumusete rara, îndreptându-ne din nou spre Vatra Moldoviței. După parcurgerea acestui treseu veți simți o împlinire sufletescă.