Localitatea Vâlcele
Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Despre Vâlcele
În partea de sud a comunei se află râul Olt. Comuna Vâlcele este situată la o distanță de 17 km față de reședința de județ Sf. Gheorghe. Istoricul comunei și resurse naturale: datorită apelor tămăduitoare, așezarea era cunoscută chiar de romani sub numele "Castrum agua vivarum". Încă din secolul al XVII-lea, în jurul izvoarelor de apă minerală au început să se edifice adăposturi de lemn și scânduri (vara veneau bolnavii din împrejurimi). Cu trecerea timpului renumele apelor minerale din Vâlcele a devenit din ce în ce mai cunoscut. Un aport deosebit la acest lucru l-a avut contele Nemes, care în anul 1770 a ridicat o construcție modernă în stil elvețian, având două nivele, cu destinație de cazare și un restaurant. Acest edificiu a atras nobilimea din zonă, fapt ce a condus la creșterea resurselor financiare și implicit la amenajarea stațiunii.
Din statisticile vremii rezultă că în perioada 1865-1874, media pacienților a fost de 1477 persoane, iar între anii 1930-1938 a depășit 2500 pacienți pe sezon. Stațiunea Vâlcele s-a dezvoltat puternic în perioada cuprinsă între primele decenii ale secolului trecut și până la primul război mondial. În această perioadă s-au dat în funcțiune "Băile clocotitoare" (băile reci), precum și băile calde. La începutul sec. XX se descoperă noi surse de apă minerală, fapt ce conduce la ridicarea unui sanatoriu balnear, dotat cu echipamente moderne de hidroterapie (demolat în anii 30). Cu numai câteva decenii în urmă, localitatea Vâlcele era o stațiune balneară cu mare renume atât în țară cât și peste hotare. Printre distinșii vizitatori din țară care și-au petrecut o perioadă de timp la Vâlcele amintim familile Ghica, Știrbei, Cantacuzino, Florescu precum și personalități de marcă: Gheorghe Barițiu, Nicolae Bălcescu, Titu Maiorescu. Printre vizitatorii străini care au vizitat stațiunea se numără arhiducele austriac Iosif și principele Serbiei, Miloș Obrenovici, care drept recunoștință pentru eficacitatea tratamentului efectuat a finanțat în anul 1843 construirea bisericii ortodoxe din localitate.
Localitatea de reședință a comunei Vâlcele este satul Araci aflat la o distanță relativ egală față de celelalte sate care alcătuiesc comuna. Prima atestare documentară a localității există din anul 1332. Intensele legături dintre localnici și alte zone ale țării s-au concretizat printr-o permanentă și durabilă circulație a cărților și publicaților. Revelator este faptul că în 1938 în Araci erau 23 licențiați, 3 studenți și 19 absolvenți din "școli speciale și secundare", precum și numeroși absolvenți de școli speciale de mașini, agricultură și contabilitate.
Satul Araci a dat culturii și spiritualității românești importante personalități și figuri de primă mărime ale culturii naționale. În Araci s-a născut mitropolitul Nicolae Colan (1893-1967).
În anul 1882 s-a născut la Araci scriitorul Romulus Cioflec. În fața școlii din localitate care în prezent poartă numele scriitorului, se află bustul lui Romulus Cioflec. Cu sprijinul Ministerului Culturii, Muzeul Carpaților Răsăriteni, în locuința natală a scriitorului s-a amenajat "Casa memorială Romulus Cioflec". La marginea localității se află amplasat Cimitirul Eroilor.
SURSE DESCRIERE: https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_V%C3%A2lcele,_Covasna
Obiective turistice în Vâlcele
Bazin cu apa termala
Aveti posibilitatea sa va tratati de boli reumaticela o taxa per zi foarte mica.
Centrul dispune de două piscine de îmbăiere, una cu apă caldă și una cu apă rece, patru băi cu cadă în care se poate face hidroterapie cu apă minerală pucioasă de la izvorul `Elisabeta`, o saună finlandeză și o cameră salină. Localnicii povestesc despre apa din zonă că a fost folosit la vindecarea unor boli de piele sau ale aparatului digestiv, pentru revenirea din paralizie. Centrul foloseşte apa minerală de la Izvorul Elisabeta, care este o apă minerală feruginoasă, carbogazoasă, calcică şi magneziană. Se poate folosi în cura internă pentru ameliorarea simptomelor bolilor aparatului digestiv și renal. Băile carbogazoase sunt indicate pentru tratarea afecțiunilor cardio-vasculare, a bolilor vasculare periferice, a hipertensiunii arteriale, a cardiopatiei ischemice cât și la tratarea afecțiunilor aparatului locomotor.
Băile Vâlcele sunt remediul trupesc și spiritual potrivit pentru orice sezon! O oază de relaxare în Inima României!
Vă așteptăm cu drag!
Program:
Miercuri - Duminică, între orele 13 și 20! Luni și marți baile sunt închise!