Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Turnu Roșu

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Turnu Rosu



Turnu Rosu (in dialectul sasesc Ridenturm,in germana
Rothenturm, in maghiara Vorostorony, Verestorony) este o comuna in judetul
Sibiu, Transilvania, Romania, la 24 km sud de Sibiu, pe malul Oltului, in
apropierea defileului cu acelasi nume. Prima atestare documentara exista de la
3 februarie 1453 cand, sub domnia lui Neagoe Basarab, se ridica o biserica pe
aceste locuri.

Obiective turistice în Turnu Roșu

Manastirea Turnu Rosu

Manastirea Turnu Rosu este asezata la o distanta de aproximativ 3 km de comuna, in apropierea paraului „ Valea Caselor ” care strabate comuna, in amonte. Ridicatura pe care este zidita purta numele „curechiuri”, astazi numindu-se „lunca Manastirii”. Este posibil accesul cu autoturismul pe drumul forestier care porneste din „capul Satului”. Nu se cunoaste exact data construirii manastirii vechi, daramata la sfarsitul secolului xviii (in 1761) de generalul Bucow din dorinta Mariei Tereza de a stavili credinta Ortodoxa si a forta extinderea Catolicismului in Transilvania. In ruinele acesteia s-au gasit o caramida avand inscris anul 1601 si o scandura de stejar de pe acoperis avand scobita inscriptia 1661. O mica biserica a fost ridicata din nou pe aceste locuri in 1850.
In perioada 1988-1994, la indemnul preotului Mihai Vranceanu si cu contributia credinciosilor din comuna, mica biserica a fost pictata si s-au construit cladiri anexe. In anul 1994 mica manastire este sfintita de Antonie Plamadeala, Mitropolitul Ardealului si este numit aici staret parintele Petroniu Tanase. In anul 2000 s-a construit o biserica din lemn pentru oficierea slujbelor. In urmatorii ani, prin grija staretului si cu contributia a numerosi credinciosi din Turnu Rosu si din tara s-au mai construit paraclisul de vara, staretia, si arhondaricul. Incepand cu anul 2004 zona a fost racordata si la electricitate si sursa de apa curenta. Din 2009 a inceput constructia noii manastiri, cu contributia numerosilor donatori din tara si a localnicilor, prin stradania neobosita staretului, parintele Petroniu.
Piatra de temelie pentru noua manastire s-a pus la 20 septembrie 2009, de catre Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, in prezenta a numerosi credinciosi din comuna Turnu Rosu si imprejurimi.
Paraclisul de la demisolul noii manastiri (paraclisul de iarna), in care se oficiaza slujbele incepand cu vara anului 2013, a fost sfintit in 11 august de Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, avand hramul Sf. Andrei Saguna. Biserica din lemn a fost demolata. Fotografiile alaturate prezinta starea constructiei la noua manastire in 18 august 2013, la sarbatoarea hramului

Traseul spre creasta Muntilor Fagarasului

Dupa intrarea in sat, peste vechea albie a Oltului, urmarind soseaua ajungeti in centrul comunei, apoi urmariti firul Vaii Caselor pana la iesirea din comuna. De acolo, pe un drum forestier pe cursul vaii de cca 3 km (o ora), ajungeti la Manastirea Turnu Rosu.
Drumul forestier continua si mai sus de manastire, pana la confluenta Vaii Caselor cu Paraul Pietros. De aici urcati pe poteca abrupta (cararea Soimilor) marcata cu o cruce rosie printr-o padure de fag, in serpentine, pana la Poiana Pleasa (o jumatate de ora).
Din Pleasa se vede Valea Strambii, iar dupa inca un urcus de jumatate de ora spre Sud-est veti ajunge in Poiana Camarnic.
Urmarind in continuare marcajul ajungeti in Chica Pietrelor, apoi in Chica Fedelesului, o zona cu bujor de munte. Aici incepe creasta Fagarasului, iar traseul continua spre varfurile Suru, Negoiu si Moldoveanu.
Date despre trasee.
Turnu Rosu - Chica Pietrelor 4-5 ore - marcaj cruce rosie
Bullet
Chica Pietrelor - Saua Surului 2-3 ore - marcaj banda rosie
Bullet
Saua Surului - Lacul Avrig 2-3 ore - marcaj banda rosie
Bullet
Lacul Avrig - Varful Scara 1, 5 ore - marcaj banda rosie
Bullet
Varful Scara - Varful Serbota - Varful Negoiu 4, 5 ore - marcaj banda rosie

Calcarele eocene de la Turnu Rosu

Calcarele eocene* de la Turnu Rosu s-au cu 53 de milioane de ani in urma. Sunt amplasate la marginea de Sud Vest a comunei. Rezervatia cuprinde o mare varietate de fauna marina fosilizata, atat nevertebrate (scoici, melci) cat si dinti de rechin fosili. Prin acest fapt calcarele de la Turnu Rosu sunt unice in Romania.

Muzeul Turnu Rosu

Amenajat in cladirea de langa biserica unde isi avea sediul vechea scoala generala, a fost inaugurat in 1978 si cuprinde piese autentice care reprezinta istoria comunei, cum ar fi costume populare, razboi de tesut, ustensile agricole. De asemenea muzeul contine piese deosebit de valoroase cum ar fi un ciocan din neolitic, descoperit in Lunca Turnului si o colectie de numuliti proveniti din rezervatia geologica.

Biserica

Zidita de Matei Basarab in 1653 - este asezata aproape de centrul comunei. Zidurile au grosimea de aproape 1 metru. A fost pictata in fresca la interior si exterior. Arhitectura bisericii este in stil muntean, existand asemanari cu biserici din judetul Arges si Dambovita. Turnul inalt, in stil gotic, a fost ridicat in anul 1750. Incinta a fost marita datorita numarului mare de credinciosi, in 1828.

Poze imprejurimi Turnu Roșu

Turnu Roșu Turnu Roșu Turnu Roșu Turnu Roșu Turnu Roșu Turnu Roșu Turnu Roșu Turnu Roșu

Vezi toate unitatile de cazare din Turnu Roșu