Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Sirnea, sat al comunei Fundata, veche asezare de pastori, primul sat turistic din Romania, ofera o deschidere magnifica, atat spre creasta Pietrei Craiului, cat si spre masivul Bucegi.
Sirnea ofera turistului placerea vizuala specific montana dar si comfortul recreativ al unei localitati pasnice , linistite , cu gospodari ospitalieri .
Iubitorilor de munte li se deschid de aici poteci nenumarate spre Piatra Craiului, iar la cativa kilometri in sens opus se ridica muntii Bucegi . De asemenea cu masina se poate strabate culoarul Rucar Bran in ambele sensuri lejer , Sirnea aflanduse strategic in mijlocul splendorii intregii zone.
Clãdirea în care este muzeul a fost construitã în 1964, pânã în 1967 a fost primãrie și pânã în 2009 dispensar. Colecția a aparținut Profesorului Nicolae Frunteș.
Din anul 1992 s-au fãcut demersurile necesare în scopul îngrijirii și pãstrãrii acesteia. Colecția de bazã a fost înființatã în anii 1962-1967, dupã care s-a extins în actuala locație (cca. 500 de bunuri).
Toate bunurile au fost adunate prin intermediul donațiilor.
O deosebitã semnificație prezintã: Sala expoziționalã amenajatã în memoria profesorului Nicolae Frunteș;
Colecția destinatã Legendei Branului (exemplificatã expozițional: statui, tablouri, text original, obiecte personale ale Profesorului I. Duicu - autor);
Colecția de artã contemporanã, constituitã din lucrãri de artã plasticã- picturi ale Grupului Prolog (paul Gherasim, Horia Paștina, Mihai Sârbulescu, Constantin Flondor etc). Din 1983 muzeul gãzduiește o secție olimpicã.