Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Șiria

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Șiria

Șiria este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Arad, Crișana, România.
Atestat documentar pentru prima dată în anul 1169, satul Șiria se prezintă la mijlocul secolului al XIV-lea drept reședință de cnezat. În secolul următor face parte dintr-un vast domeniu deținut între anii 1444 - 1445 de către Iancu de Hunedoara.

Parte din istoria localității, Cetatea Șiriei datează din secolul al XIII-lea. Un rol deosebit de important în viața acesteia l-au avut voievozii și cnejii români. Spre exemplu, un document din anul 1440 vorbește despre un anumit voievod Ștefan din Șiria. Posesie a lui Matei Corvin la începutul celei de a doua jumătăți a secolului al XV-lea, trece în între anii 1461-1464 sub stăpânirea familiei Bathory. În perioada răscoalei lui Gheorghe Doja, cetatea este vremelnic ocupată de cetele țărănești ale acestuia. Sub stăpânire otomană spre mijlocul secolului al XVII-lea, fortăreața servește drept garnizoană a lui Mihai Viteazul între anii 1599 - 1600. Ulterior, cetatea este ocupată din nou de către otomani în anul 1607 și deținută de către aceștia până în anul 1693. Din motive strategice, trupele habsburgice au distrus cetatea în anul 1784.


Cetatea Șiriei
Un alt eveniment important din istoria acestei localități s-a desfășurat în anul 1849, când biblioteca Castelului Bohuș, a fost folosită ca loc pentru desfășurarea tratativelor între generalul Görgey Arthur, comandantul suprem al armatei revoluționare maghiare, și generalul rus Frolov, finalizate cu capitularea celui dintâi.

Obiective turistice

Biserica greco-catolică din Șiria
Cetatea Șiriei, aflată pe un deal învecinat, este o vastă construcție de piatră, astăzi în ruină. Menționată documentar încăa din secolul al XIII-lea, cetatea a fost amplificată în secolul XV. De plan elipsoidal, era întărită cu puternice turnuri de plan pătrat. Este puțin cercetată arheologic.
Castelul Bohuș a fost construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neoclasic. Conac de câmpie, este compus dintr-un singur corp cu 30 de camere. Din anul 1960, castelul găzduiește muzeul memorial al lui Ioan Slavici. De asemenea, în incinta lui funcționează o expoziție permanentă consacrată compozitorului Emil Monția. Sursa:[1] Într-una din camere se găsesc relicve 1848-1849: picturi, scrisori, fotografii, câteva piese de mobilier, (masa pe care Artur Görgey a semnat actul de depunerea a armelor, armistițiul a avut loc pe 13 august 1849. Armata maghiară s-a predat generalul rus Rüdiger).
Busturile lui Ioan Slavici, Mihai Eminescu și Ioan Russu-Șirianu încadrează Castelul Bohuș. Primele două sunt operele sculptorului Ioan Tolan, în vreme ce ultimul este creația lui Constantin Bălăcescu
monumentul Antoniei Bohuș
Casa în care s-a născut Ioan Slavici, str. 85 Infanterie
Biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, (1700 - 1750)
Biserica greco-catolică



Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98iria,_Arad

Obiective turistice în Șiria

Muzeul Ioan Slavici

Amintirea lui Slavici

O mare parte din muzeu ii este dedicata lui Ioan Slavici, care s-a nascut intr-o casa din Șiria, care astazi nu mai exista. In locul ei a fost construita Posta, insa au mai fost pastrate fotografii vechi.
Scriitorul a facut aici scoala primara, apoi a continuat studiile la Arad si la Timisoara, unde a invatat la Liceul Piarist. Apoi, urmeaza studiile universitare la Budapesta si Viena, unde se intalneste cu Mihai Eminescu, cu care leaga o stransa prietenie. In incaperile Castelului Bohus, Slavici parca locuieste astazi.
Aici au fost adunate piesele din mobilierul de la Bucuresti, birouri, dulapuri ce i-au apartinut scriitorului si au fost asezate in asa fel incat sa semene cu apartamentul in care a lucrat Slavici, alaturi de manuscrise si editii ale operelor sale, dar si fotografii ale sale.

Colindele lui Montia

Chiar daca nu este Șirian prin nastere, folcloristul Emil Montia este adoptat de localnici. El s-a indragostit de aceasta zona si a lucrat aici, adunand colindele din toata zona Ardealului, transcriindu-le, si pe care cei mici le invata si astazi.
In Castel, lui Montia ii sunt dedicate doua incaperi, unde sunt adunate culegerile sale, dar si piese de mobilier din camera sa de lucru, pianul si violoncelul, precum si diferite editii ale lucrarilor sale. Castelul este inconjurat de cateva statui ale personalitatilor locului, Slavici si prietenul sau, Mihai Eminescu, revolutionarul si publicistul Ioan Russu Șirianu, iar, mai jos, se afla un bust al Antoniei Bohus, fosta proprietara a castelului.

Panorama

Ruinele cetatii Șiriei strajuiesc toata zona si se vad din aproape orice parte a localitatii. Pana sus se poate urca cu masina sau pe jos. Cu masina se ia drumul releului de televiziune, care este asfaltat.
Pe jos, se poate lua de-a dreptul prin padure, iar copacii vor tine umbra mai tot drumul. Sus, la cetate, nu vin doar turisti ocazionali, acesta este un punct de reper pentru parapantistii din zona.
Oricum, panorama pe care o ofera cetatea merita tot efortul, nu ai zilnic ocazia sa vezi de sus ruinele unei cetati. Parapantistii sunt de gasit aici, în fiecare sfarsit de saptamana.
Șiria este locul de unde s-au reusit cele mai lungi zboruri din tara, recordul fiind de 140 de kilometri. Inca din luna aprilie se pot realiza zboruri impresionante, vantul din aceasta zona facilitand din plin acest lucru.



Vezi toate unitatile de cazare din Șiria