Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Aflata la o altitudine de 86 m, Statiunea Sarata Monteoru beneficiaza de un climat bland, fiind recomandata persoanelor care sufera datorita stresului cotidian.
Principalul factor terapeutic in constituie izvoarele minerale clorurosodice, magneziene, sulfuroase, iodurate si namolul sapropelic, benefice in principal in cazul afectiunilor reumatismale, ginecologice si digesive.
Rezervatie naturala de tip geologic pe cca. 30 ha.,Vulcanii noroiosi sunt localizati in Subcarpatii de Curbura , in localitatea Berca, jud. Buzau, fiind formati datorita eruptiilor de gaze din pamint, care antreneza spre suprafata namol si apa.
Cunoscuti in zona sub denumirea de pacle, vulcanii noroiosi au aceiasi structura ca si vulcanii adevarati, in interiorul lor producandu-se procese similare. Altfel spus avem de-a face cu niste vulcani in miniatura la care conurile nu depasesc 5- 6m inaltime, iar adancimea de la care este aruncata spre suprafata lava este mult mai mica. In final acelasi rezultat , adica o suprafata in mare parte arida dar in celasi timp spectaculoasa.
Pornim din orasul Buzau pe drumul national DN 10 pe care parcurgem circa 17 km., pana in localitatea Satuc, unde facem dreapta spre Berca. Dupa ce am traversat raul Buzau, drumul se ramifica din nou. De aceasta data facem stanga, si din nou dreapta dupa numai cateva sute de metri urmand indicatorul spre Chiliile (lasand la stanga drumul spre Manastirea Ratesti). Parcurgem circa 10 Km pana la urmatoarea intersectie, unde facem iar dreapta , si de unde mai avem de mers comform indicatorului 5,5 km pina la Vulcanii noroiosi. Un ultim indicator il intalnim la numai 2km., de vulcani. Aici daca facem stanga trecand peste un pod ajungem la Paclele Mari, iar daca megem inainte si parcam masina la magazinul mixt de la sonde, dupa care urcam dealul dam de Paclele Mici.
Oricum nu va sfatuim sa renuntati la Paclele Mici luandu-va dupa nume. Drumul a fost in ultim timp refacut, existand portiuni mici de drum petruit, iar in rest asfaltat. Deasemenea traseul este bine marcat . Din drumul national DN 10 pana la Vulcanii Noroiosi am parcurs cca. 15 km. Odata ajunsi ne bucuram de peisaj ca niste copii, alergand de la un crater la altul, alunecand pe suroaiele de namol ce se scurg din acestea. Urcam pe cate un crater, ascultam borboloseala din adancuri, coboram prin vai create de scurgerile nesfarsite de apa si namol. Umbra noastra se furiseaza, parca mai clara ca de obicei, pe suprafata gri brazdata de crapaturi nesfarsite de apa si namol.
Focul Viu este situat pe valea Slanicului pe un deal in apropiere de satul Terca (comuna Lopatari). Este un fenomen natural datorat emisiilor de gaze naturale din pamant care dau nastere catorva flacari ce ard in permanenta.
Construit la 1888, este amplasat in parcul dendrologic si gazduieste tabara scolara a localitatii. Monteoru a mai construit o capela, un cazinou si un parc in stilul gradinilor englezesti pentru vizitatorii de seama.
Manastirea Ciolanu este localizata la aproximativ 25 de kilometri de Monteoru, pe drumul local direct prin Vernesti, si la aproximativ 45 de kilometri daca se ocoleste pe soseaua principala prin Buzau.
Ca reper pe harti se poate lua localitatea Magura, manastirea fiind plasata in imediata vecinatate (peste drum) a Taberei de Sculptura de la Magura.
Aceasta manastire este singura dintre asezarile monahale aflate in judetului Buzau atestata documentar inca din secolul al Xvi-lea. Are doua biserici, situate la o distanta de 100 de metri intre ele. Aici exista si un muzeu unde pot fi admirate icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886, obiecte de cult si vesminte religioase.
Dupa traditie, manastirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti.
Cladirea bisericii din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului. Biserica din deal este mai veche si mult mai interesanta. Intrarea sobra, impozanta, casutele care formeaza incinta manastirii, biserica mare si cimitirul in miniatura si linistea formeaza un tot unitar.
Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al Xv-lea.
Biserica veche, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicata de Doamna Neaga, sotia lui Mihnea Turcitul, in anul 1589. Era in timpul unei invazii, si Doamna Neaga, impreuna cu cei 5 copii ai sai, s-a refugiat in vatra de sihastrie ce functiona aici.
Unul dintre copii a murit si, dupa toate probabilitatile, ale lui sunt oscioarele ce-au fost gasite, dupa multa vreme, ingropate in dreapta bisericii. Initial, biserica era fara turle si fara pronaos. Timpul s-a scurs peste rugile si truda monahilor din dealul Ciolanului.
In secolul al Xvii-lea, dupa obiceiul epocii, manastirea a fost inchinata, vremelnicul beneficiar al actiunii fiind lavra Rusicon, din Grecia. Evident, pustiirea si-a facut simtita prezenta, la scurt timp dupa aceea, stiut fiind ca proasta administrare a grecilor a surpat multe dintre ctitoriile romanilor
Culmea, un strain avea sa redea manastirii Ciolanu stralucirea spirituala pierduta. sfantul Vasile de la Poiana Marului, `de neam din Malo-rusia`, a adus aici, in anul 1763, un numar de 12 monahi moldoveni si munteni. De ce tocmai 12? Pentru ca marele staret, reorganizatorul vietii calugaresti de la noi - impreuna cu paisie de la Neamt - considera ca numarul 12 este ideal pentru a inchega o obste monahala puternica, unita.
Anul 1766 este pastrat in arhivele manastirii ca reperul cronologic ultim al Evului Mediu, atunci cand manastirea beneficiaza de un tardiv hrisov domnesc. Dupa aceasta, Ciolanu dispare aproape un secol din scriptele istoriei scrise, obstea presupunandu-se a fi risipita.
Anul 1825 este important pentru Ciolanu, caci Episcopul Chesarie al Buzaului incepe ridicarea marii biserici, cu hramul sfintii Apostoli Petru si Pavel. De atunci, din prima jumatate a secolului al Xix-lea si pana la Decretul 200 din anul 1959, obstea de aici a numarat intre 80 si 100 de vietuitori.
Printre acestia, renumiti pentru talantii lor au fost: Varlaam Protosinghelul, marele compozitor de muzica psaltica, mort in anul 1849 si ingropat in cimitirul manastirii; Gherontie Schimonahul, mutat la Domnul in anul 1952, cel ce a cules nenumarate manuscrise cu texte patristice, a tradus texte filocalice - inaintea parintelui Staniloae - printre care `introducerile` Sfantului vasile de la Poiana Marului; apoi parintele Dometie Manolache, buzoian de loc, cel care prin ravna lui a reinviat manastirea Ramet din Ardeal.
Parintele Dometie - un posibil sfant contemporan - a venit cu cateva maici de la Ramet la manastirea Ratesti - aproape de Ciolanu - unde functiona o scoala de maici, pentru deprinderea corecta, profunda, a vietuirii monahale.
Aceasta enumerare succinta trebuie sa-l includa si pe arhim. Neofit Smarandoiu, cel care a pastorit manastirea timp de aproape 30 de ani (1967-1997) si care a construit multe corpuri de chilii, a organizat muzeul etc.
La Manastirea Ciolanu sunt adapostite si multe dintre icoanele realizate de Tattarescu, nepot al lui Nicolae Teodorescu Pitarul, cel ce a zugravit biserica mare si care a condus scoala de pictura de la Buzau, pe la jumatatea secolului Xix.
Apoi, singura icoana bizantina a manastirii, pictata la Athos, ce il infatiseaza pe sfantul Gheorghe, sau o copie - din 1925 - a icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de la Dalhauti.
Tot aici gasim un semn de pretuire din partea patriarhului de Constantinopole, Ioachim al Iv-lea, datat in anul 1909; acest Patriarh a fost cel care, la anul 1885, a temeinicit autocefalia Bisericii Ortodoxe din vechiul Regat.
Din Grecia, in jurul anului 1830, au fost aduse la Ciolanu moastele mai multor sfinti, care se afla intr-o racla, in biserica mare. Astfel, manastirea se bucura de ocrotirea Sfintilor Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit si Parascheva.
Aici isi petrecea timpul si marele patrolog I. G. Coman. Pe timpul verii isi petrecea vremea studiind cu ucenicii sai. Dar pe atunci lavra buzoiana era populata cu aproape 100 de calugari.
Chiar langa manastire, pe terenurile acesteia, a functionat, in ultimele decenii ale secolului Xx, tabara de sculptura de la Magura.
Biserica `Dintr-o Piatra` (GPS: 45.11678 N; 26.50243E) este construita in totalitate din calcar alb, cu picturi facute din mozaic, o tehnica pe care am vazut-o aplicata si la impodobirea Arhiepiscopiei Buzau. Nu departe de biserica se afla Necropola Tracica, aceasta pare la prima vedere o groapa daca nu ar fi un indicator.
Langa biserica se afla cariera de calcar, care ofera un peisaj lunar care este depasit, dupa parerea turistilor, doar de cel de la Vulcanii Noroiosi.
Parc de aventura cu trasee amenjate la diferite inaltimi , adaptate pe categorii de varsta.
Mina de petrol reprezinta o exploatare de titei inca functionala, in care aurul negru este colectat si pompat la suprafata de peste 100 de ani. Nu este amenajata ca punct muzeal fiind inca in exploatare, dar reprezinta o raritate europeana, o astfel de mina fiind deschisa doar in Polonia.
Situata practic gard in gard cu Manastirea Ciolanul, cele 16 editii ale acestei tabere de la sfarsitul secolului trecut au fost menite sa marcheze cei 1600 de ani de atestare documentara a orasului Buzau.
Sculpturile monumentale realizate in piatra de calcar de Magura invita la o sedinta foto, intrare libera.
Lacul Vulturilor este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase lacuri din România. Acesta este situat la 1420 m altitudine în munții Buzăului, are o suprafața de 1 ha, o adâncime de maxim 2 m și este alimentat doar din ploi și din izvoarele de la baza grohotișului.
Ca să ajungi la el trebuie să faci un traseu montan. Va trebui să mergi cu mașina în localitatea Crasna, iar de acolo să urmezi traseul marcat cu triunghi albastru
Cascada Pruncea mai este cunoscută și sub denumirea de Cascada Cașoca și se află în localitatea cu același nume. Deși are o cădere de doar 5-6 m este o oază de relaxare în mijlocul naturii.
Ochiul de apă care se formează în jurul acesteia ne-a dus cu gândul la peisaje exotice din țări îndepărtate. Poți ajunge la ea cu mașina, urmând un drum forestier, iar de acolo vei mai merge pe jos 50 m.
Chihlimbarul este o piatră semiprețioasă care este de fapt rășina fosilizată a unor copaci din trecutul planetei noastre. În Ținutul Buzăului au fost 13 mine de chihlimbar, de unde s-au scos boabe cât o unghie, dar și cât un dovleac.
Cel mai potrivit loc unde poți admira aceste pietre semiprețioase este la Muzeul Chihlimbarului. Acesta se poate vizita de miercuri până duminică, în intervalul 10:00 – 18:00. În zilele de luni și marți, muzeul este închis.
Tarif de vizitare 12 lei/adult.
Fântâna lui Mihai Viteazul este un monument ridicat pe malul drept al Buzăului, la șosea, în satul Ciuta, comuna Măgura, la aniversarea a 375 de ani de la tracerea lui Mihai Viteazul pe valea Buzăului spre Transilvania.
Chiar lângă acest monument se află și căsuța tradițională Etno Art Măgura. Aici vei găsi o mulțime de suveniruri și indicații către toate obiectivele din Ținutul Buzăului.
Tabăra de sculptură de la Măgura a fost organizată în perioada 1970 – 1985 și se întinde pe o suprafață de 21 ha. În această perioadă au lucrat 163 de sculptori, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în piatră. Vei petrece destul de mult timp aici dacă vrei să admiri toate lucrările.
Terenul pe care este amplasată aparține Mănăstirii Ciolanu, așa că poți face o vizită și la mănăstire.
Trovanții sunt microforme de relief caracteristice acumulărilor de nisipuri și unor stratificații de gresii bogate în carbonat de calciu.
Dacă vrei să descoperi aceste microforme de relief trebuie să faci o drumeție ușoară la Babele de la Ulmet. Acestea te vor uimi prim frumusețea și peisajul în care sunt amplasate.
Dacă ești pasionat de istorie, în special de misterele nedeslușite ale acesteia, Ținutul Buzăului îți va da multe nopți albe. Pietrele risipite prin pădure, dar și versanții munților sunt plini de semne ciudate, de desene, de inscripții în chirilic șiÎn Țara Luanei vei descoperi cele mai spectaculoase așezări rupestre, case sculptate în piatră, făcute de o populație misterioasă cândva în antichitatea târzie și locuite mai târziu de călugării creștini.
Pe acest traseu vei descoperi Chilia lui Dionisie Torcătorul, Bisericuța lui Iosif, Agatonul Vechi, Agatonul Nou, Crucea Spătarului, Piatra Îngăurită, Piatra cu semne, etc. într-un alfabet nedescifrat.
Programul de vizitare de la Muzeul Timpul Omului este flexibil pentru ca nu are nici un angajat. Doamna Cecilia, în vârstă de 72 de ani, face voluntariat. Locuiește la 3 km distanță și vine cu bicicleta, cu drag, pentru fiecare vizitator care o sună.
Muzeul în sine este destul de micuț, dar adăpostește elemente tradiționale și povești care te vor impresiona cu siguranță. Doamna Cecilia are un mare har în a povesti despre tradițiile de la Mânzălești, iar toată istoria locului se regăsește în iile și ștergarele expuse în muzeu. Eu una, recunosc, nu aveam habar de multe semnificații din simbolurile tradiționale românești.
Grunjul de la Mânzălești este din cenușa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de 10 milioane de ani. Cenușa este ă din particule microscopice de sticlă vulcanică și cristale, care au fost sparte în timpul unor explozii vulcanice, aruncate în atmosferă și purtate de vânt în jurul globului.
Cenușa din Ținutul Buzăului a fost adusă de vânt, a venit de departe, dar încă nu se știe din ce colț al planetei provine.
Platoul Meledic este o arie protejată, de interes național. Aici se află și Peștera „6S Meledic” care a obținut în anul 1980 recordul mondial ca cea mai lungă peșteră în sare, astăzi este pe locul al doilea, după ce a fost descoperită peștera din Israel, icrc.Peștera nu se vizitează!
Drumul a fost asfaltat până la platou, iar locația este perfectă pentru un picnic de poveste.
În Ținutul Buzăului vei găsi, munți de sare și apă curgătoare extrem de sărată. Localnicii vin cu borcanele de murături și apa o pun direct din râu, nemaifiind necesar să se facă saramură.
Poți explora unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din lume, cu văi impresionante și canioane albe, asemănătoare celor de la Râpa Roșie, doar că albe.
Dacă îți place cătina, ar fi bine să ajungi când este sezonul ei, căci o vei găsi din belșug peste tot, aceasta fiind mare iubitoare de sare.
Complexul Rupestru de la Aluniș este poarta către așezările rupestre din Ținutul Buzăului. Acesta este construit în urmă cu multe sute de ani.
Aici se află una dintre puținele biserici săpate în piatră în care încă se mai săvârșesc sfintele slujbe și în prezent.
Spre deosebire de Așezările Rupestre din Țara Luanei, aici poți ajunge cu mașina.
Bazinul de aproximativ 2500 mp in aer liber ofera prilejul de a va racorii in zilele toride de vara.
Privelistea mirifica ce va inconjoara va desfata privirea cu verdele crud si proaspat al padurii incadrata ce cerul senin.