Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Sălașu de Sus

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Salasu de Sus

Salasu de Sus este o comuna din judetul Hunedoara, Transilvania, Romania.

Obiective turistice

    - Ruinele unei curti fortificate, resedinta a cnezilor romani din localitate. Zidita din piatra pe un plan dreptunghiular (cca 95 x 55 m) si intarita cu turnuri patrate de colt, incinta adapostea casa cneazului si biserica-paraclis.
    - Biserica Ortodoxa Sf.Atanasie si Chiril (sec.XV-XVI), de tip nava, cu un turn-clopotnita pe latura de vest. Biserica a fost transformata in sec.XIX.
    - Rezervatia naturala Varful Poieni

sursa: www.wikipedia.org

Obiective turistice în Sălașu de Sus

Cetatea Malaiesti

Cetatea Mălăiești este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Mălăiești, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara, Transilvania, România. În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 91143.01.
Cetate cu donjon și incintă inelară din piatră, la care au fost adăugate ulterior 4 turnuri poligonale. Faza I – primele două decenii ale sec. XIV – donjon, înconjurat de incintă din piatră. Faza a doua – donjonul supraînălțat și incinta supraînălțate. Faza a treia – în jur de 1588 – adăugate cele 4 turnuri poligonale. Este abandonată în sec. XVII

Cascada Lolaia

Cascada Lolaia este o atracţie naturală spectaculoasă situată la 1050 metri altitudine în partea de nord a Parcului Național Retezat. Cascada Lolaia este accesibilă pentru vizitare tot timpul anului prin locul numit Cîrnic, locație aflată în continuarea drumului ce traversează localitatea Nucșoara, comuna Sălașul de Sus. Pe aici intră 90% dintre turiştii care vizitează anual parcul. Cei mai mulţi dintre aceştia nu cunosc că o abatere de la traseu de numai 5 minute le-ar putea aduce în cale frumuseţea deosebită. Până nu de mult potenţialul ecoturistic al Cascadei Lolaia era compromis de modul în care obiectivul era semnalizat şi pus în valoare.
Turiştii pot ajunge la Cascada Lolaia cu trenul până la gara Ohaba de sub Piatră sau Subcetate. De acolo există microbuze care duc către Cîrnic. Accesul auto este permis tot timpul anului până la Cîrnic. De aici mai sunt de mers doar 20 de minute pe jos până la cascadă.

Masivul Retezat

Munții Retezat fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Se înalță între două depresiuni importante, Petroșani și Hațeg și între două râuri importante, Râul Mare, care îi delimitează la nord și est și Jiul de Vest, care îi delimitează la sud. Sunt înconjurați de Munții Țarcu la vest, Munții Godeanu, la sud-vest și Munții Vâlcan, la sud.
Cel mai înalt vârf din Munții Retezat este vârful Peleaga având o altitudine de 2509 m. Este un vârf pe care se poate ajunge destul de ușor dinspre Poiana Pelegii trecând pe la lacul Bucura, lac care poate fi admirat în toată splendoarea lui de la înălțimea celor 2509 metri ai Pelegii. Se urmează Curmătura Bucurei, apoi custura. Pe Vârful Peleaga se poate ajunge și din Valea Pelegii pe la Lacul Pelegii; în apropierea lui se află Vârful Păpușa (2508m).



Vezi toate unitatile de cazare din Sălașu de Sus