Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Comuna Recea este aºezatã în sud-estul judeþului Braºov, la o distanþã de 78 km de acesta ºi 13 km de municipiul Fãgãraº.
Sursa: http://www.ghidulprimariilor.ro
Este considerat al doilea cel mai frumos castel din lume. Vă invităm să descoperiți povestea fascinantă a cetății ocupate de Mihai Viteazu, dar și dovezile istoriei Țării Făgărașului care vă vor purta în vremea medievală.
Impresionează prin arhitectura, pictura veche dar și prin viața monahală a călugărilor. Fiind considerată una dintre cele mai trainice punți de legatura a tuturor românilor, de-o parte și de alta a Carpaților este un loc de întărire sufletească și liniște interioară.
La Sâmbata de Jos, puteți trăi experiența unor spectacole și concursuri sportive ecvestre dar și vizita hipodromul. Eleganța, blândețea și noblețea acestei specii de cai sporesc farmecul locului.
Cel mai uimitor drum considerat de echipa Top Gear din Maria Britanie, oferă un peisaj superb prin crestele montane abrupte, variațiile de altitudine și natură. Este deschis în perioada iulie-octombrie.
Aşezată pe malul râului Berivoi, ce izvorăşte de sub vârfurile vestiţilor munţi ai Făgăraşului, într-o minunată poiană înconjurată de codrii foioaselor şi răşinoaselor, Mănăstirea Sf. Apostol Andrei, întregeşte lanţul aşezămintelor monahale distruse din Ţara Făgăraşului la 1761 de generalul Bucow si împarateasa Maria Tereza în încercarea impunerii religiei catolice în Ardeal.
În secolul al xviii-lea în Țara Făgărașului existau numeroase mănăstiri mici, amplasate la marginea satelor, în pădure sau în locuri de pășunat. Erau un fel de sihăstrii sătești, care purtau numele localităților din apropiere. Nu se cunoaște cu exactitate când a fost ctitorită mănăstirea de la Dejani, documentele referitoare la aceasta fiind foarte puține. Mănăstirea apare în câteva însemnări pe cărți de cult de la începutul secolului al xviii-lea. În acestea apar numele a doi monahi: preotul Ioan din Iași – viitorul monah Isaia și preotul Dănilă din Dejani - viitorul monah Daniil. Istoria mai consemnează faptul că episcopul Inochentie al Râmnicului a dăruit un Triod (Râmnic,1733) schitului Dejani. Mănăstirea era atunci o modestă construcție de lemn, cu temelie din piatră. Locuințele călugărilor, mici colibe din lemn, se pierdeau în ascunzișurile pădurii. Doar o cărare de munte străbătea acest loc izolat. Obștea era constituită din 5-6 călugări cu viață aspră de pustnicie. În pomelnicul mănăstirii, alături de cei menționați anterior, mai apar și călugării Augustin și Ivanichie. Ca toate celelalte mănăstiri făgărășene, apărătoare ale credinței ortodoxe, mănăstirea de la Dejani a fost distrusă de armatele generalului Bukow, din ordinul împărătesei Maria Tereza, căzând victimă a luptei de catolicizare dusă de Imperiul austro-ungar în secolul al xviii-lea. Astfel în 1761 călugării de la Dejani au fost martirizați, doar câțiva fugind dincolo de munți, la mănăstirile din Argeș. La ruinele mănăstirii au venit de-a lungul vremii credincioși și preoți în pelerinaj, rugându-se pentru vremuri mai bune.
Traseul turistic spre creasta muntilor Fagaras,care se poate parcurge cu echipament adecvat in 2,5 h pana in Curmatura Bratilei. De aici pornesc trasee marcate spre varful Moldoveanu si Muntii Piatra Craiului.
Racovița Berivoi este o mare grădină cu zmeură și afine, înființată în anul 2005, pe valea Berivoi, la poalele munților Făgăraș. Aici cultivăm de mai bine de un deceniu fructe de pădure, dar și alți arbuști fructiferi, conform principiilor agriculturii ecologice. Recolta noastră ajunge la consumatori sub brandul Transylvania Berry, care reunește atât fructe proaspete, cât și produse obținute din aceste fructe.