Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Rășinari

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Rasinari

Localitatea RASINARI este situata in sud-vestul orasului Sibiu, la 12 km. de acesta, in directia statiunii Paltinis, pe vaile raurilor Stezii si Caselor, care se unesc la iesirea din comuna formand Sevisul, afluent de dreapta al raului Cibin.

Rasinari este o asezare reprezentativa pentru portul si obiceiurile populare specifice Marginimii.

Atractii in zona:

Festivalul Branzei si al Tuicii

                  
Festivalul Branzei si al Tuicii,  isi propune sa promoveze produsele traditionale romanesti din Marginimea Sibiului.

Producătorii de brânză şi ţuică din Răşinari, dar şi din alte locuri din regiune, îşi  expun produsele pentru a fi gustate şi cumpărate.


Răşinari este cunoscută în toată ţara pentru calitatea brânzei care se produce aici şi pentru moştenirea culturală bine păstrată de generaţii.

An de an sibienii si turistii sositi pe aceste meleaguri au ocazia sa deguste branza pregatita de ciobani si  tuica facuta la cazan.



 

Obiective turistice în Rășinari

Casa memoriala Emil Cioran

Casa copilariei poetului Emil Cioran se afla vis-a-vis de Biserica Mica pe malul Raului Caselor ce strabate comuna.

Mausoleul Andrei Saguna

Mormantul Mitropolitului Ardealului Andrei Saguna se afla la intrarea in cimitirul comunal.

Mausoleul a fost construit in 1877-1878 de catre Aron Romanul dupa testamentul lui Saguna.

Casa Memoriala `` Octavian Goga``

Aici s-au nãscut câțiva dintre cei mai de seamã oameni de culturã ai României.
Vorbim despre comuna Rãșinari, locul unde s-au nãscut Octavian Goga.

El al fãcut cunoscut numele localitații sibiene chiar si peste granițe.

Biserica Ortodoxa

Biserica din Rasinari este o mareata Biserica Ortodoxa, smerita si linistita, asezata la o distanta de doar 8 kilometri de municipiul Sibiu.

Aceasta sfanta biserica, cu hramul Sfanta Treime, s-a zidit intre anii 1801-1815, cu staruinta si cheltuiala unui singur rasinarean, Ion Bungarzan.

Intrucat ctitorul si-a epuizat intreaga sa avere, terminarea lucrarilor la acoperis si la turn s-a facut prin contributia credinciosilor.

Biserica Sfanta Paraschiva

Biserica a fost construitã din piatrã și cãrãmidã între anii 1725-1758 pe cheltuiala episcopului greco-catolic Petru Pavel Aron de la Blaj.

Edificiul a fost realizat în stil baroc, ca sursã de inspirație servind biserica iezuiților din centrul Sibiului, la rândul ei o copie a bisericii vieneze "Schottenstift".

Biserica are plan dreptunghiular cu turn de clopotnițã pe vest și prezintã în plastica monumentalã forme baroce simplificate precum și frumoase picturi murale la interior (1752) și pe fațade (1785), acestea fiind semnate de Ion Grigorovici.

Biserica se aflã în vechiul centru al comunei, pe locul numit "La Scaun", unde mai demult se afla locul de judecatã și cimitirul satului.
Pe locul actualei biserici de piatrã a existat o mai veche bisericã din lemn, datatã 1688, și vândutã în secolul al Xviii-lea parohiei din Satu Nou, Brașov.

În bisericã fost înmormântat în anul 1788 episcopul Ghedeon Nichitici, al cãrui mormânt se aflã în fața altarului, acoperit cu o lespede roșie.

În pronaosul bisericii sunt zugrãvite portretele pictorilor de Aleman și Bucur, nepoții popii Man, care au contribuit la zugrãvirea ei. Aceștia au fãcut parte din școala de zugravi de biserici din secolul al Xviii-lea din care se remarcã Ioan și Gheorghe Zugrav, popa Radu Man și fii sãi, Stan și Iacob, care au pictat și biserica mânãstirii Curtea de Argeș.

În exterior între turn și acoperișul bisericii se vede sãpatã în piatrã: „leatu bisericii vechi anii Domnului de la Hristos 420, iar cea nouã 1755”.

Pe turnul bisericii, de asemenea se vede sãpatã în piatrã: „leatu bisericii vechi anii Domnului de la Hristos 420, iar cea nouã 1758”.
Cele douã „leaturi” se pot explica prin aceea cã înainte cu 420 se ani fost ziditã o altã bisericã - cea din lemn - care a rãmas în interiorul actualei biserici, așa dupã cum declara un meșter zidar din Sibiu: „cã demolând biserica la 5 iunie 1753, lucrãtorii au aflat în biserica cea veche o carte sfãntã, care era a feciorului popii Savu, cu numele de Aleman”. Tot un preot român din Rãșinari se presupune cã a tradus și catehismul tipãrit în 1544 la Sibiu, aceasta fiind cea dintâi carte tipãritã în limba românã.

Dacã în exterior pictura este foarte bine pãstratã, în interior praful și fumul au deteriorat pictura în mod semnificativ. În 1932, prof. V. Chidu de la Liceul Gheorghe Lazãr din Sibiu a recondiționat pictura cu miez de pâine dar în lipsa unor tehnici de restaurare moderne aceasta s-a degradat din nou.

Poze imprejurimi Rășinari

Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari Rășinari

Vezi toate unitatile de cazare din Rășinari