Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Prejmer

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Prejmer

Prejmerul se afla in Tara Birsei, la doar 12 km de Brasov.

Satul Prejmer adaposteste unele dintre cele mai vechi vestigii din Transilvania.

Cetatea Prejmer
Biserica fortificata sau Cetatea Prejmer este cea mai mare fortificatie de acest tip din sud-estul Europei, fiind construita de sasii care traiau in aceste locuri si folosita ca refugiu in calea navalirilor straine.

Dedicata hramului "Sfanta Cruce", biserica a fost ridicata pe un plan central, in cruce greaca in secolul al XIII-lea. In jurul acesteia a fost construita o cetate taraneasca pentru aparare comunitatii sasesti. In afara cetatii erau santuri adinci, umplute cu apa. In interiorul cetatii se puteau adaposti multi oameni, camarutele sunt asezate in jurul zidurilor una linga alta, ca niste faguri.

Fiind situata in estul Transilvaniei, cetatea care trebuia sa apere pasul Buzaului, a fost atacata de 50 de ori nefiind cucerita niciodata de turci.

Zidurile cetatii dateaza din perioada primei invazii turcesti, 1425-1505. Zidurile au 12 m inaltime. In totalitate sunt 272 camere care sunt aranjate asimetric pe 4 nivele.

Cetatea din Prejmer are zidurile cele mai puternic fortificate in ansamblul cetatilor bisericesti din Transilvania. Constructia cetatii a inceput deja inaintea anului 1300. O a doua etapa de constructie poate fi datata la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea. In forma lor actuala ziduril de centura au o inaltime cuprinsa intre 12 si 14 metri, la baza avand o grosime de pana la 5 metri.

In interiorul cetatii se afla peste 270 de camari de refugiu si provizii, asezate pe doua pana la patru nivele.

Incepand cu anul 1993 acoperisurile deteriorate au fost inoite si camarile asanate. De asemenea au fost amenajate expozitii muzeale permanente.

Doua incaperi din partea sudica a cetatii poarta numele de "Scoala Veche", una dintre ele pastrand resturile unor picturi murale vechi. La initiativa Fundatiei Sasilor Transilvanieni aceasta camera a fost rearanjata ca scoala, lucarile fiind executate sub ingrijirea muzeografului Dr. Volker Wollmann, care a conceput si celelalte compartimente muzeale din cetate.

Padurea si mlastinile din Prejmer


Aceasta rezervatie este situata la 20 km nord – est de orasul Brasov in apropierea comunelor Harman si Prejmer la o altitudine de 500 m .
Padurea Prejmer impreuna cu mlastinile din jur bogate in izvoare
formeaza o rezervatie naturala interesanta cu numeroase specii rare pe
suprafata de 30 ha.

Festivalul Clatitelor la Prejmer

De-a lungul anilor in comunitatea Prejmer au avut loc diferite evenimente culturale, cum ar fi ,,Faschingul" la sasi, iar la noi la romani ,,Sarbatoarea clatitelor". Este sarbatoarea care marcheaza trecerea de la iarna la primavara si inceputul Postului Pastelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice.

Obiective turistice în Prejmer

Cetatea Medievala

Cetatea Medievala Prejmer face parte din lista cetatilor medievale Unesco, unicat in Europa.
In sec. XIV-XV a fost ridicata cetatea Prejmer, cladita in forma de cerc, in mijlocul ei aflandu-se una dintre cele mai vechi biserici din Transilvania.
Biserica a fost edificata in a doua jumatate a secolului XIII, cu o arhitectura gotica timpurie, si s-a numarat printre cele mai vestite si puternice biserici medievale tip cetate din acele timpuri. In jurul ei s-a ridicat, treptat, cetatea fortificata.
Cetatea Prejmer constituia primul obstacol in calea invaziilor venite prin pasul Buzau, catre Tara Barsei.
Ca atare, locuitorii ei au intarit-o cu ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. Cetatea era imprejmuita cu santuri adanci ce puteau fi umplute cu apa, in caz de primejdie.
Pe crenelurile zidurilor, luptatorii erau organizati intr-o formatie de lupta eficienta si ucigatoare.
Tot pe ziduri se aflau fixate si vestitele guri de foc pe care se turnau smoala, ulei incins, apa clocotita.
In partea interioara a zidurilor erau amenajate mici camarute pentru adapostirea celor asediati. Aceste incaperi purtau numarul casei celor care se adaposteau si pastrau proviziile de peste an.
Program:
Vara (1 mai – 31 octombrie):
Marti – Vineri: 9-17, Sambata 9-15, Duminica si Luni: inchis
Iarna (1 noiembrie – 30 aprilie):
Marti – Sambata 9-15, Duminica si Luni: inchis

Biserica Fortificata

Constructia a inceput in anul 1241.
Este cea mai mare constructie de acest fel din tara si apartine unesco.

Poze imprejurimi Prejmer

Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer Prejmer

Vezi toate unitatile de cazare din Prejmer