Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Polovragi

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Polovragi

Polovragi este o localitate in judetul Gorj, Oltenia, Romania. Se afla la o distanta de 50 km de Targu Jiu si 60 km de Ramnicu Valcea.

Comuna Polovragi este asezata in Depresiunea Polovragi, depresiune situata in partea central sud-vestica a tarii, facand parte din Depresiunea Subcarpatica Olteana cuprinsa intre Bistrita Valcii si Tismana. Accesul in localitate se face foarte usor fiind strabatuta de DN 67 (Tg.-Jiu - Rm. Valcea) la sud si de drumul judetean 665 desprins din DN 67 pe traseul Horezu – Vaideeni – Polovragi – Novaci – Bumbesti Jiu.

Denumirea localitatii, toponimie romaneasca cu rezonanta particulara, a dat nastere la multe interpretari. Unii au pus-o in legatura cu o planta numita povraga sau polvraga, folosita ca medicament; altii au derivat-o de la un cuvant grecesc compus, care ar insemna mult stancoasa (Ghenadie Enaceanu); sau de la cuvintele slave indicand o jumatate de vale cu maluri rapoase (Iorgu Iordan); iar altii au vazut in ea o vale diabolica sau o campie vrajita (Aurelian Sacerdoteanu). Cu toate acestea n-ar fi exclus ca denumirea sa fie de origine geto-daca, cuprinzand in sine o criptograma nedescifrata inca, referitoare la credintele religioase si practicile medicale raspandite in viata stramosilor nostri.

Sursa: www.wikipedia.org

Obiective turistice în Polovragi

Pestera Polovragi

Este o pestera calda si umeda (temperatura constanta – 9 grade si umiditate medie – 90%), care „plange” cu picaturi din infiltratii, apa bogata fie in carbonat de calciu, fie in bioxid de siliciu, oxid de fier, etc. , functie de stratele pe care le strabate, le „spala” si le readuce, cu indelunga rabdare, in propria-i excavatie.

In functie de impuritatile pe care le transporta apa in galeria principala, aceasta isi schimba culoarea din aval catre amonte, pe portiuni care au capatat, in timp, denumiri precum: Bolta insangerata, Camera Alba, Sala Divina.
Cei 800 de metri de galerie vizitabila (din cei peste 10 kilometri cartati de speologi din amonte catre aval) reprezinta marea varsare, iar poarta turistica este avalul, ceea ce explica dimensiunile impresionante de la intrare si, totodata, necesitatea opririi vizitarii incepand cu portiunea inaccesibila publicului larg.
Primul sector al galeriei (aproximativ 400 m de la intrare) prezinta o incarcatura emotionala de exceptie deoarece, fiind cea mai accesibila portiune, a fost de-a lungul timpului un refugiu al localnicilor: daci, vraci, calugari, fiecare avand marcat cel putin cate un simbol distinct.
Incepand cu sectorul al doilea, Sectorul Ogivelor, pozitionat intre Culoarul Stalpilor si Culoarul Sufocant, pestera devine tot mai interesanta din punct de vedere geomorfologic: dantelarii de turturi stalactitici, coloane intermediare, domuri, palcuri de stalagmite, bazine adanci, scurgeri parietale argiloase, ocru de pestera, etc. , unele dintre forme capatand chiar denumiri gratie spectaculozitatii lor.
Pestera gazduieste o colonie de hibernare de aproximativ 300 de lilieci de pestera din Ordinul Microchiroptera, Genul Rhynophus, numit popular liliacul cu potcoava, gratie formei de potcoava a pliului ce le inconjoara nasul.
Contact si informatii:
Adresa: Polovragi, Gorj
Telefon: 0761. 149. 525 - Inginer geolog Felicia Bantea
De la Manastirea Polovragi se face un drum forestier in dreapta, iar dupa 2 km se afla pestera Polovragi.
Program vizitare:
1 Aprilie - 30 Octombrie
Marti - Duminica: 10:00 - 18:00
Luni: Inchis
Intarea se face din ora in ora.
Bilete: Adulti: 5 lei Copii: 2. 5 lei Taxa foto/video: 5 lei

Manastirea Polovragi

Manastirea Polovragi este o manastire de maici, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, monument arhitectonic din Tara Romaneasca, din secolul al xvii-lea.
Complexul manastiresc Polovragi este clasat ca monument istoric, fiind amplasat la poalele muntelui Piatra Polovragilor, in apropierea Cheilor Oltetului, la marginea localitatii Polovragi din judetul Gorj. Este aproape de Pestera Polovragi, pe care a si administrat-o timp de 300 de ani.
Manastirea Polovragi are o vechime de 500 de ani (1505), ctitorii de inceput ai acestui lacas sunt Radu si Patru, fiii lui Danciul Zamona, mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar (1477-1481).
Pictura bisericii este deosebit de valoroasa atat in ceea ce priveste iconografia cat si executia tehnica. Ea a fost executata in anul 1713 de Constantin Zugravul. De o parte si de alta a intrarii in pridvor se pot admira cele doua reprezentari iconografice, unice in Romania ale manastirilor romanesti inchinate la Sfantul Munte Athos.

Tabăra de sculptura

Tabăra de sculptura simboluri dacice

Crucea lui Ursache

Traseu drumeție la Crucea lui Ursache

Pestera lui Sabareanu

Pestera lui Corneliu Sabareanu, stareț al Manastirii Polovragi si duhovnicul Reginei Maria.

Poze imprejurimi Polovragi

Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi Polovragi

Vezi toate unitatile de cazare din Polovragi