Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Poienile Izei se afla in inima Maramuresului istoric, acolo unde vechimea costumelor se imbina perfect cu puritatea naturii.
Ospitalitatea locuitorilor din Poienile Izei va va fermeca, relieful specific oferind vizitatorului in sentiment al locului ancorat in traditiile si stilul de viata vechi de secole.
Biserica de lemn din Poienile Izei -maramures- monument unesco
Este una dintre cele mai vechi biserici de lemn maramuresene inscrise in patrimoniul unesco, fiind ridicata in 1604 si inchinata Sfintei Parascheva.
De dimensiuni modeste, cu o latime a naosului de cinci metri, construita din lemn de brad pe o structura din barne de stejar, biserica din Poienile Izei a fost pictata la sfarsitul secolului xviii de zugravul Gheorghe din Dragomiresti.
Pictura impresioneaza prin scena Judecatii de Apoi care ocupa peretele de vest si nord ale pronaosului: mincinosul este infatisat spanzurat de limba, femeia care avorteaza este pusa sa-si manance fatul, cea care isi inseala barbatul este violata de draci, pacatosii sunt inghititi de un drac zambaret.
Deosebite sunt si usa de acces pictata cu figurile Sfintilor Petru si Pavel, Usile si Icoanele Imparatesti.
Biserica noua din localitate este impresionanta atat din punct de vedere al constructie, cat si pictura.
Cunoscută și ca biserica de lemn din Poienile Glodului, biserica se află în Maramureșul istoric și a fost construită în 1632 de obștea satului.
Localitatea Poienile Izei este atestată documentar prima dată în anul 1430. În Diplomele maramureșene din 24 noiembrie 1430, 18 iunie 1450 si 22 iunie 1458 această localitate este menționată datorită stabilirii de proprietăți, fiind atribuită ca donație unui descendent nobiliar. În decursul timpului s-a numit Poienile lui Ilieș, apoi Poienile Șieului, a Glodului, până la inspirata denumire de acum[1]. Este lesne de înțeles că, existând aici o comunitate, aceasta a fost preocupată să-și construiască o biserică, fapt atestat documentar abia in anul 1604. Preotul susține că biserica ar fi mai veche.
Are o altitudine de 978 m și oferă o viziune panoramica asupra localității și împrejurimilor