Descrierea localității și informații utile turiștilor.
In anul 2000, la 12 august, s-a slujit prima Sf. Liturghie de catre Prea Cuviosul Arhim. Visarion Joanta, exarhul manastirilor din Episcopia Caransebesului.
Arhitectura bisericii este in stil bizantin.
Cadrul natural si aerul curat ofera pelerinului si turistului momente de inaltare sufleteasca si sanatate trupeasca.
Pietrele lui Scorilo sunt un vestigiu de pe vremea dacilor.
Legenda spune ca regele dac Scorilo, tatal lui Decebal, ar fi ascuns comoara sa intr-o pestera situata acolo unde cade prima raza de soare ce vinde de pe creasta muntelui Nedeia in ziua de 21 iunie a fiecarui an.
Traseul parcurs pana la pietrele lui Scorilo este de o frumusete deosebita.
Lacul de acumulare Poiana Marului este amplasat pe raul Bistra Marului.
Barajul are o inaltime de circa 130 m si este realizat din anrocamente cu miez de argila. Depunerile in baraj au inceput in anul 1984 si s-au terminat in anul 1992.
Aductiunea principala Maru - Ruieni are o lungine de 9, 8 km si duce apele printr-un tunel la centrala de tip subteran de la Turnu Ruieni.
Pe lac se pot practica sporturile nautice si pescuitul.
Raul Sucu in drumul lui spre Bistra Marului, trece peste o zona cu panta accentuata, unde se formeaza o serie de cascade, nu foarte mari dar spectaculoase. Distanta din Poiana Marului pana la cascade este de 3, 5km.
O oază de linişte şi relaxare, în care turiştii îşi pot încărca energiile, într-un loc cu peisaje ca-n poveşti. Aşa poate fi descris, în câteva cuvinte, lacul Poiana Mărului, judeţul Caraş-Severin, aflat într-una dintre cele mai frumoase staţiuni din Banat, dar şi din România. Staţiunea Poiana Mărului reprezintă un colţ de rai din inima Munţilor Ţarcu, care atrage ca un magnet numeroşi drumeţi, mai ales că se spune că aici poate fi respirat cel mai curat aer din lume. Lacul de acumulare Poiana Mărului este amplasat pe râul Bistra Mărului, iar priveliştea din acest loc este splendidă. Lacul este administrat de Ocolul Silvic din Oţelu Roşu şi se află la o distanţă de aproximativ 25 de kilometri de localitatea Oţelul Roşu, într-un decor pitoresc minunat.
Ospitalitate, priveliște, confort, bazin de înot, saună, sala de fitness și de jocuri sportive, sunt doar cateva din atuurile noii locații din Poiana Mărului. Turiștii sunt așteptați într-un loc minunat pentru relaxare și răsfăț, deschis zilnic între orele 9:00-22:00.
Accesul peste tot, la saună, piscină, aparate de fitness, este de 30 de lei pe zi/persoană, iar copiii au acces gratuit, dacă sunt însoţiţi de părinţi. De asemenea, este locul perfect pentru petreceri de aniversare pentru zilele copiilor dumneavoastră. Așadar, dacă doriți să evadați câteva zile într-un loc absolut minunat, Aqua Gym&Spa de la Poiana Mărului este cea mai potrivită alegere, unde puteți îmbina aerul de munte cu distracția la piscină, desprinderea de cotidian cu relaxarea!
In peisajul turistic banatean, Statiunea Poiana Marului ocupa un loc aparte, conferit de calitatile mediului ambiant si de pozitia geografica un amfiteatru imens in forma de potcoava, a carui arena o reprezinti vatra statiunii si lacul de acumulare.
Inainte de 1989, in jurul statiunii au fost construite mai multe salasi ale locuitorilor din zona care, din punct de vedere religios, apartineau di parohia Maru. Din initiativa preotului paroh Dorel Fercea si a credinciosilo s-a ajuns ca in apropierea cimitirului din statiune sa se ridice o capei, pentru trebuintele religioase. O parte din fundatie a fost pusa inainte di 1989, lucrarile fiind sistate din lipsa de fonduri. Dupa evenimentele politic de la 1989, mai multi credinciosi din Timisoara, Deva, Resita si-au construi in aceasta zona case de vacanta. Asa se face ca in 1994, o data cu alegere, noului episcop al Episcopiei Caransebesului (reinfiintata) a Prea Sfintitului Emilian Birdas, s-a hotarat reinceperea lucrarilor. Dar din nou au fost intrerupte din lipsa banilor.
Dupa moartea episcopului Emilian Birdas a fost ales un nou episcop, profesorul Pr. Dr. Liviu Streza de la Facultatea de Teologie din Sibiu, in anul 1999, P.S. Sa a facut o vizita la Poiana Marului, a stat de vorba cu cativa dintre locuitori, cu cei aflati la conducerea Trustului de Constructii Hidroenergetica, si a propus infiintarea unui schit.
In anul 2000, la 12 august, s-a slujit prima Sf. Liturghie de catre Prea Cuviosul Arhim.Visarion Joanta, exarhul manastirilor din Episcopia Caransebesului. Cu acest prilej a fost instalat ca staret parintele Dimitrie Bica, fost vietuitor la Schitul Piatra Scrisa. Parintele lorest a venit cu inca trei frati.
Prin bunavointa Ocolului Silvic de la Zavoi, in special a domnului inginer Trandafir Dumitrascu, a fost data una dintre cabane pentru vietuitorii schitului, impreuna cu credinciosii din zona, au reusit sa construiasca o bisericuta in care sa se savarseasca slujbele bisericesti, continuandu-se lucrarile si la biserica mare a schitului, in numai doi ani de zile s-a ridicat si noua biserica, fiind pusa sub acoperis in proportie de 90%.
Arhitectura bisericii este in stil bizantin (cruce greaca), in prezent este pregatita pentru lucrarea de pictura. Alaturi s-a ridicat provizoriu o cladire din lemn care adaposteste 5 chilii, o trapeza si bucatarie. Este in curs de executie catapeteasma sculptata in lemn de stejar.
Dupa plecarea parintelui lorest, schitul este incredintat purtarii de grija a parintelui Arsenie Ciuta, care, impreuna cu vietuitorii schitului, cu ajutorul material si financiar al unor firme si institutii din Otelul Rosu, Caransebes, Resita, Timisoara, Deva si Alba-lulia, fac eforturi deosebite pentru a prinde contur, pe zi ce trece, intregul ansamblu manastiresc, care va deveni o oaza spirituala pentru toti vizitatorii statiunii montane.
Cadrul natural si aerul curat ofera pelerinului si turistului momente de inaltare sufleteasca si sanatate trupeasca. Pe timpul iernii se poate practica schiul si saniusul.
Cateva zile petrecute in aceasta statiune ofera oricui posibilitatea de a se intari sufleteste si trupeste, pentru ca, apoi, coborand din nou in satele si orasele unde isi desfasoara activitatea, sa -si reia cu puteri sporite lucrul.
Uriașii care stau de veghe și ocrotesc poiana de agresiunile exterioare sunt: Muntele Mic (1806 m), Vf. Șeroni (1399 m), Țarcu (2190 m), Bodea (2169 m), Căleanu (2199 m), Brusturu (2116 m), Nedeia (2150 m), Baicu (2123 m), Custura (2089 m), Bloju (2162 m), Bistra (2153), Cununii (2083 m), Murgan (1966 m), Lolaia (1873 m), Sturu (1823 m), Zanoaga (1418 m), Magura Marga (1502 m).
Ocrotite de aceste înălțimi cu o consecvență remarcabilă, râurile Șucu și Bistra Mărului, cu numeroșii lor afluenți, coboară în cascade purificând și ionizând aerul pus în mișcare de brizele dimineții și serii.
Ponton Mauru nu e un loc uitat de lume, dar e un loc în care te poți simți departe de lume. De aglomerație, de oraș și chiar de căldură.
În aproximativ 40 de minute de la Oțelu-Roșu, județul Caraș Severin, pe un drum care pare să fie uitat de lume, din păcate, dar care ne amintește cât de frumoasă poate fi natura și cât de multă energie pozitivă îți poate transmite tot verdele ce te înconjoară, am plecat pentru trei zile în încercarea de a rupe conexiunea de la internet și de la lumea virtuală și am ajuns în Poiana Mărului.
Cu multe bagaje, de parcă m-aș fi mutat de acasă, cu liste de cumpărături și nu numai, pe care le verificam constant din dorința de a nu uita nimic, m-am pregătit pentru prima mea aventură cu cortul. Da… nu am mai fost niciodată cu cortul, deși îmi place să merg în drumeții și mă bucur de fiecare ocazie de a petrece timp în natură. Până la urmă, am crescut la țară, mereu lângă natură, deci ce avea să fie așa de greu?
După jocul ,,ocolește groapa” sau ,,lovește groapa cea mai mică”, am ajuns în Poiana Mărului, acolo unde aproape de coada lacului se găsește Ponton Mauru. Deși am mai fost o singură dată acolo, de data aceasta aveam să petrec două nopți, nu sub cerul liber, dar în natură.
Ponton Mauru e un loc care poate găzdui destul de multe persoane, având atât o parcare proprie, cât și locuri în care îți poți amenaja cortul în funcție de preferințe. Pentru că e un loc în care vrei să te relaxezi, aici găsești atât balansoare din lemn, șezlonguri cu umbreluțe din paie, hamace, un loc cu măsuțe și scaune pentru ,,pitici”, așa cum spuneau prietenii mei, dar perfect pentru a lua masa, iarba tunsă,hidrobiciclete, caiac, veste de salvare în cazul în care nu știi să înoți, dar și un ponton potrivit pentru a te aventura să faci o baie în apa caldă a Lacului Poiana Mărului, numai bună pentru răcorit pe așa o vreme. Pe lângă toate acestea, nu trebuie să mergi în natură pentru a-ți face nevoile, având chiar și toalete, dar și un robinet numai bun pentru a te spăla dimineața pe față dacă nu vrei să începi direct cu o baie în lac.
Și pentru că vorbeam de o pauză de la lumea virtuală, nu m-am putut abține totuși să nu fac câteva poze. M-am bucurat însă să remarc că deși foloseam telefonul, acesta stătea uitat chiar și pentru jumătate de zi în cort. Mi-am dat seama că dacă ești într-un loc cu oameni dragi, nu ai nevoie să stai toată ziua cu nasul în telefon pentru a-ți verifica constant news feed-ul.
Nu mi-a fost greu să fac duș în lac, să mă schimb în cort sau să mă spăl pe dinți de față cu alte persoane. Ba chiar mi s-a părut totul atât de normal. Însă pe lângă toate acestea, deși în prima noapte a început să plouă și la început verificam constant cortul să văd dacă nu intră apă în el, când a început să fulgere și să plouă din ce în ce mai tare și mi-am dat seama că nu se întâmplă nimic ciudat, am adormit instant. M-am liniștit atât de tare de la cum se auzeau stropii de ploaie ce se izbeau de cort și de la ,,artificiile” care luminau cerul, încât nu m-am mai trezit până când au început primele raze de soare să lumineze cortul.
Pe lângă faptul că încerci să evadezi de toată agitația și de căldura din orașe, la Ponton Mauru găsești nu doar un loc liniștit și potrivit pentru a petrece câteva zile mai aproape de natură, ci și un domn drăguț care administrează locul și care este aproape tot timpul acolo asigurându-se că lucrurile merg bine, dorind să te ajute dacă ai nevoie de ceva. De asemenea, se percepe o taxă de 5 lei pe zi de persoană, lucru care mi se pare destul de rezonabil având în vedere grija acordată locului și facilitățile oferite.
Staţiunea Poiana Mărului a devenit în ultimii ani şi raiul iubitorilor turismului de aventură. Pe apele repezi ale râului Bistra Mărului se poate face rafting şi canioning. Valurile puternice, pietroaie uriaşe sau cascade, sunt câteva dintre obstacolele cărora trebuie să le facă faţă cei care îndrăznesc să se urce în barcă şi să pornească la vale prin apa învolburată, rece ca gheaţa. Lacul de acumulare Poiana Mărului este locul potrivit pentru plajă, înot şi sporturi acvatice, plimbări cu barca sau pescuit.
Pescarii trebuie să ştie însă că permisul nu le este de folos şi dacă doresc să petreacă o zi pe malul lacului cu undiţa în mână şi să-şi încerce norocul, trebuie să plătească o taxă de 25 de lei. Se pot prinde numeroase specii de peşti: caras, păstrav, clean şi oblete. De altfel, întreaga zonă a devenit în ultimii ani un punct de atracţie pentru împătimiţii sporturilor cu motor, aici desfăşurându-se întreceri inedite printre care amintim Regiment 13.
Ospitalitate, priveliște, confort, bazin de înot, saună, sala de fitness și de jocuri sportive, sunt doar cateva din atuurile noii locații din Poiana Mărului. Turiștii sunt așteptați într-un loc minunat pentru relaxare și răsfăț, deschis zilnic între orele 9:00-22:00. Accesul peste tot, la saună, piscină,aparate de fitness, este de 30 de lei pe zi/persoană, iar copiii au acces gratuit, dacă sunt însoţiţi de părinţi. De asemenea, este locul perfect pentru petreceri de aniversare pentru zilele copiilor dumneavoastră. Așadar, dacă doriți să evadați câteva zile într-un loc absolut minunat, Aqua Gym&Spa de la Poiana Măruluieste cea mai potrivită alegere, unde puteți îmbina aerul de munte cu distracția la piscină, desprinderea de cotidian cu relaxarea!
Rezervări la telefon: 0355/404849 și 0722/229500.