Descrierea localității și informații utile turiștilor.
La 16 minute (12km) de Nufaru, in drumul spre Tulcea se afla Satul Pescaresc Traditional care se intinde pe aproximativ 3 hectare si cuprinde case traditionale, un bufet satesc, o cherhana, mori de vant, un centru de informare, constructii ce formeaza un parc tematic sistematizat cu trei alei principale ce incearca sa reconstituie bratele Dunarii, pe fiecare fiind amplasate constructii reprezentative localitatilor din Delta Dunarii.
https:///Satul-Pescaresc-Traditional-Tulcea-1733725536901537/
Cetatea este situata in apropierea localitatii Jurilovca, pe Capul Dolosman. Situl arheologic (cetatea) Orgame – Argamum se afla pe malul lacului Razim, la 20 de km Sud Vest de bratul Sfantu Gheorghe si la aproximativ 80 km de Nufaru.
Unica in Europa, Gura Portitei este locul in care Marea se intalneste cu Delta Dunarii pentru a crea un spectacol natural mirific si o oportunitate de relaxare si fascinatie pentru fiecare dintre noi.
Traseul este Nufaru - Jurilova (70 km - aprox 1h) si cu barca o ora pana in locatie.
La 50 km de Nufaru se afla Fortareata medievala de la Enisala.
Pe baza tehnicilor constructive, s-a emis ipoteza ca singurii interesati de ridicarea unei cetati situata in cadrul sistemului de fortificatii din nordul Dobrogei, orientata spre mare pentru supravegherea traficului navelor, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani castigate din comert si erau detinatorii monopolului navigatiei pe Marea Neagra.
Cetatea Proslaviţa, comuna Nufăru, este situată la 12 km aval de Tulcea, pe malul drept al braţului Sfântu Gheorghe. Cetatea a fost ridicată ca fundamentis de către Imperiul Bizantin într-o zonă cu urme materiale din epocile hallstattiană, latene şi romano- bizantină. În epoca romano-bizantină pe malul Dunării, în capătul nordic al promontoriului, au funcţionat două turnuri de supraveghere a liniei Dunării. Cercetările arheologice – sistematice sau de salvare - mult îngreunate de faptul că satul actual Nufăru suprapune în totalitate cetatea medievală - au dus la dezvelirea unei părţi din zidul de incintă, a două turnuri masive, rectangulare, vizitabile – unul suprapus de localul Prislav, celălalt – din punctul „Dispensar” - restaurat şi conservat prin construirea unui clădiri de protecţie, a numeroase locuinţe, cuptoare, a mai multor necropole de inhumaţie creştine; pe malul Dunării, în apropierea punctului de traversare a Dunării cu bacul spre Deltă, a ieşit la iveală instalaţia portuară a cetăţii. Cetatea a funcţionat până în la mijlocul veacului al XIII-lea. Distrusă probabil în vremea invaziei tătare, aşezarea se reface mai târziu, în sec. XIII-XIV.