Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Masivul Muntele Mic este o grupa muntoasa a Muntilor
Retezat-Godeanu apartinand de lantul muntos al Carpatilor Meridionali. Este
dispus intre Muntii Tarcu, Muntii Godeanu si Muntii Retezat. Cel mai inalt pisc
este Varful Muntele Mic, avand 1.802 m.
Bisericuta este construita din barne de lemn pe o fundatie de piatra si un soclu de 1,5 m, in interior peretii fiind tencuiti si pictati.
Pana la inaltimea de 1,3 m, peretii din interior sunt captusiti cu placaj gros.
Este compartimentata in altar, naos si pronaos.
Naosul este delimitat de pronaos prin doi stalpi puternici din lemn, care sustin si arcadele turlei, in pronaos, de jur imprejur, sunt lavite din scandura si placaj gros, folosite de credinciosi varstnici si de cei bolnavi.
Are o turla foarte inalta, dupa modelul bisericilor de lemn din Maramures si Muntii Apuseni, pentru a usura caderea zapezii pe timp de iarna.
Catapeteasma este sculptata in lemn de stejar de catre sculptorul Stefan Cajo din Timisoara, acelasi care a sculptat si catapeteasma catedralei mitropolitane din Timisoara.
Pardoseala este din scandura de brad, iar acoperisul, inclusiv turla, este acoperit cu sindrila.
Bisericuta a fost sfintita de P.S. Vasile Lazarescu, Episcopul Caransebesului,in Mai 1940.
In stransa legatura cu schitul de pe Muntele Mic este si crucea care a fost ridicata cu spijinul primarului Timisoarei Dr. Coriolan Baran si al inginerului Cornel Miclosi.
Crucea a fost inaltata pe locul numit Cleanful Gaina.
Era formata din 8 brazi, lungi de 25 m.
Acest edificiu era luminat pana in perioada comunista, vazandu-se de la Timisoara, cand timpul era frumos, in perioada comunista el a fost lasat in paragina, ne mai ingrijindu-se nimeni de el.
Noua cruce, executata din structuri metalice, este iluminata pe timpul noptii ( printr-un sistem propriu de producere a energiei electrice ), ea putandu-se vedea chiar si de la Timisoara, cand timpul este favorabil.
Masivul Tarcu - Muntele Mic ocupa regiunea de nord - vest a Carpatilor Meridionali.
Suprafata este asemenea unui triunghi dreptunghic, cu catetele aproape egale, spre vaile Timisului si Bistrei, si cu ipotenuza formata din cele doua vai cu directii opuse, raul Rece si raul Ses, continuat de raul Mare.
Panorama ce o ofera merita vazuta...si face tot efortul.
Transport Helicopter Muntele Mic - Nedeia
- Adult 600 ron/persoana
- Copil 400 ron/persoana