Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Marisel (in maghiara Havasnagyfalu, in germana Marisel) este o comuna in judetul Cluj, Transilvania, Romania, situata in Muntii Gilau, componenti ai Muntilor Apuseni, la circa 50 km de municipiul Cluj-Napoca.
Zona centrala a comunei este Marisel-Stanesti, unde se gasesc Primaria, Biserica, scoala Pelaghia Rosu, Muzeul Satului, dispensarul uman, dispensarul veterinar, postul de politie, magazine si alte unitati de alimentatie si turism.
Comuna este asezata pe un platou inalt la o altitudine de 1150-1250 m. Relieful are suprafete usor ondulate si culmi rotunjite, dar in partea de nord si de sud sunt si vai adanci, cu versanti abrupti, cu ape repezi si baraje in miniatura.
Mariselul se invecineaza la sud cu comuna Maguri-Racatau (granita fiind Defileul Racataului cunoscut si sub numele de imparatia lui Zamolxe), la nord cu comuna Rasca, la est cu comuna Gilau, iar la vest cu comuna Belis. Este o asezare rurala unde gospodariile sunt rasfirate in lungul vailor si drumurilor si pe culmile domoale, ca in zonele de deal. Formele cele mai inalte de relief sunt Dealul Fantanele (1.341 m), Dealul Copcei (1.289 m) si Dealul Arsuri (1.238 m).
Langa Grinduri, locul in care apele Somesului Cald au sculptat in trupul muntos o albie plina de ocolisuri si cascade, a fost construit Barajul Fantanele, la granita dintre Marisel, Rasca si Belis, in fata caruia s-a format Lacul Fantanele. Apa acumulata aici este dirijata spre Centrala Hidroelectrica Marisel, iar de aici revine la suprafata in apropiere de varsarea Vaii Lesului. in aval, pe o distanta de 8 km se acumuleaza intr-un nou lac - Lacul Tarnita, jumatate din acesta aflandu-se de asemenea pe teritoriul comunei Marisel.
La sud, pe Valea Racataului, la granita cu comuna Maguri-Racatau, s-a amenajat lacul de acumulare Racatau de unde apa este dirijata in lacul de la Fantanele. Astfel, asezarea montana Marisel are parti de sat sub trei lacuri de acumulare, fapt care i-a schimbat geografia si clima, ocupatiile unor localnici, dar a aparut si interesul pentru turism al multora din afara.
Relieful si clima muntoase permit etajarea distincta a vegetatiei in aceasta parte de Apuseni. in etajele joase se intalnesc paduri de foioase, cu predominanta faget (Fagus silvatica), gorun (Quercus sesilliflora) si stejar (Quercus robur), apoi amestec de fagete si rasinoase, iar peste 1.000 de metri altitudine domina molidul (Picea). Sus, pe platou, intalnim jnepeni (Pinus mugo), ienuperi (Juniperus communis) si tufe de afini (Vaccinium myrtillus), merisori si intinse pajisti subalpine primare si secundare alcatuite din rogoz alpin (Carex), parusca, toporisca, rugina (Juncus effusus) si ienupar pitic. Componenta floristica este caracterizata de gentiana-cupa, strugurii ursului, sangele voinicului, sanzienele, brandusa de toamna, ghiocelul.
In zona Fantanele s-au dezvoltat crangurile, desi solurile sunt brun acide sarace si cu o fertilitate naturala scazuta. in zonele joase, pe vaile Racataului si Somesului Cald, mai ales la Rosesti se intalnesc si plopul (Populus), arinul negru (Alunus glutinosa), murul (Rubus caesius), brusturul (Arctium lappa) si urzica (Urtica dioica).
Accesul spre Marisel este posibil atat dinspre comuna Gilau situata la 20 de km de Cluj-Napoca, pe drumul spre Oradea, cat si dinspre Huedin, prin Belis (cca 38 km).
Zonele din Copcea, o componenta a localitatii Marisel, situate de-a lungul drumului judetean sunt propice dezvoltarii unitatilor de turism, avand acces direct la sosea, precum si utilitati necesare confortului turistilor si fiind situate in centrul comunei, aproape de centrele de interes turistic din vecinatatea satului: Cheile Somesului Cald si ale Racataului, lacul Belis si Tarnita, viitoarea partie de schi dinspre Belis.
In Marisel traiesc 1.786 persoane in 630 gospodarii risipite pe vai si culmi, cu o densitate de 20,8 locuitori pe km².
In zona Fantanele, in locuri izolate, se intalnesc gospodarii sezoniere, grupate in namase. La inceputul lunii iulie, in fiecare an, taranii urca la aceste colibe, case foarte simple, de obicei cu pamant pe jos, cu ferestre minuscule si cu acoperis de paie sau tigle de lemn.
Aici, in mijlocul padurilor de molid, ei „muntaresc” pana la inceputul lui septembrie cu toate animalele, neavand in sat culturi agricole cu exceptia unor mici parcele cu cartofi. Traditional, locuitorii romani ai Mariselului pana de curand se autodenumeau mocani, acest apelativ fiind din ce in ce mai putin utilizat.
Sursa: www.wikipedia.org
Ţâcla Gavrii e o zonă stâncoasă aflată la o altitudine de peste 1.100 de metri, în comuna Mărişel din judeţul Cluj. Chiar dacă nu există indicatoare spre locul de belvedere ascuns la doar câţiva paşi de drumul principal, turiştii pot ajunge cu uşurinţă pe piscul din Munţii Apuseni – trebuie doar să întrebe localnicii, printre care şi cei care au dat numele acestei stânci.
Un loc care ofera privelisti si peisaje de neuitat.