Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Comuna Margau din judetul Cluj situata intr-o zona montana dominata de muntii Vladeasa are o suprafata totala de 21167,56 ha reprezentand 3.17% din judet. Comuna are in componenta 6 sate: Margau, Buteni,Ciuleni, Bociu, Scrind-Frasinet, Rachitele si doua catune Doda-Pilii si Ic Ponor care apartin de Rachitele.
Teritoriul administrativ al comunei este situat in partea vestica a judetului intrand in contact cu judetul Bihor. Conform actelor de delimitare existente, com. Margau se invecineaza cu patru cumune din jud. Cluj (Belis, Sacuieu, Sancraiu, Calatele ) si una din jud. Bihor (Budureasa ).
Accesul in comuna se realizeaza dinspre Cluj pe DN1(E60). Legatura cu drumul national se realizeaza pe DJ108C care strabate intreaga comuna :Buteni, Margau, Scrind-Frasinet, Rachitele, Doda-Pilii, celelalte sate Bociu si Ciuleni racordandu-se la acesta prin DC.123. Un alt drum important este drumul comunal DC128 drum care urmareste cursul vaii Hentului pana in satul Bologa unde se realizeaza legatura cu DN 1. Distanta dintre Cluj si Margau este de 68Km, iar principalele relatii economice se desfasoara cu orasul Huedin, oras situat la o distanta de 16 Km fata de localitatea Margau fiind singurul oras de la bordura nordica a muntilor Apuseni Comuna Margau are 1892 locuitori repartizati pe sate dupa cum urmeaza Margau (538) Rachitele (847) Buteni (86)Ciuleni (109) Bociu (103)Scrind- Frasinet (209).
Localitatea Margau, resedinta de comuna s-a dezvoltat de-a lungul raului Margauta, avand in timp o evolutie polinucleara. Datata din anul 1200, localitatea Margau ocupa actuala vatra din anul 1340 cand sub conducerea preotului Andrei se muta aici, vatra care a suferit numeroase modificari. Nucleul central care a dictat evolutia spatiala a localitatii a fost biserica ortodoxa ce dateaza din 1506, biserica in jurul careia s-a dezvoltat localitatea urmand apoi pe doua ramuri : raul Margauta si un afluent de stanga al acestuia.
Sursa: www.margau.ro