Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Malaia

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Malaia

Obiective turistice în Malaia

Barajele din amenajarea hidroenergetica Lotru Ciunget

Pentru a produce energia electrica atat de necesara tuturor, Uzina Electrica Lotru aduna apa de pe raza mai multor judete. Astfel are in componenta un numar de 5 baraje si trei statii de pompare.
Hidrocentrala Lotru - Ciunget reprezintă una dintre cele mai impresionate şi complexe amenajări de producere a energiei electrice din România şi din Europa. Turbinele centralei hidroelectrice de la Ciungetu, sunt antrenate de apele Lotrului, care de la barajul Lacului Vidra, sunt conduse sub pământ. Sistemul hidroenergetic este însă mult mai complex, cu alimentări şi captări de apă de tip tur şi retur.

Sky Resort Trasalpina

Transalpina Ski Resort pârtiile din nori, în zona Vidra Voineasa
Începând cu iarna 2012-2013, s-a deschis pentru iubitorii de schi cea mai nouã partie din România Transalpina Ski Resort, situatã în zona Vidra- Voineasa, la aproximativ 30 de kilometri de Petroșani.
Pârtiile de schi de pe Transalpina Ski Resort au o lungime totalã de 9 km, fiind prevãzute cu sistem de tunuri de zãpadã si instalatii de transport pe cablu, care totalizeazã peste 5 km, mai exact telescaun 1800 m, teleschi 733 m și o telegondolã de 3 km.

Lacul Petrimanu

Lacul Petrimanu se afla in Muntii Latoritei, intre Muntele Pristosul si Muntele Petrimanu, la 80 de km de Ramnicu Valcea, judetul Valcea.
Se poate ajunge dinspre Polovragi sau dinspre Ciungetu ( Brezoi- Malaia), urmand Cheile Latoritei.
Lac este de acumulare artificial, realizat in 1977, situat la 1130 m altitudine, are o suprafata de 17 hectare si o adancime de 48 de metri.

Lacul Vidra

Lacul Vidra se afla in cheile Vidra, intre Muntii Lotrului, Latoritei si Capatanii, la 30 km de Satiunea Voineasa, judetul Valcea.
Este un lac de acumulare, artificial. A luat nastere in urma realizarii barajului Vidra, pe raul Lotru in anul 1972, baraj compus din elemente naturale: piatra, lemn si lut. Capteaza mai multe rauri si izvoare, are o suprafata de 1240 hectare si o lungime de 8 km.
Inconjurat de paduri de conifere, Lacul Vidra este habitat pentru diferite specii de pesti, precum pastravul si lipanul.

Lacul Calcescu ( Circul Galcescu)

Lacul Calcescu (circul Galcescu) se afla in mijlocul masivului Parang, la nord-est de varful Parangul Mare, in caldarea Calcescu, intre Creasta Pasarii si Muntele Calcescu.
Se gaseste intr-o depresiune circulara, cu aspect de amfiteatru, formata din eroziunea unui ghetar. Este cel mai mare lac glaciar din Masivul Parang si are o adancime de 9, 3 m si o suprafata de 3 ha.
Face parte dintr-un complex de lacuri, situate intr-o zona cu aspect etajat, in mai multe trepte; Caldarea Dracului se afla pe cea mai inalta treapta, urmat de Lacul Pasarii, pe o latura mai jos, apoi lacurile Vidal si Pencu, ultimul fiind Lacul Calcescu.
De aici izvoraste raul Lotru. Este singurul lac populat cu pastravi pe cale naturala. In aval, pe traseul Galcescu - Obarsia Lotrului, putin deviat spre Carbunele, se pot vedea impresionante cascade, cu caderi de apa de peste 10 m.

Cascada Moara Dracului

Cascada Moara Dracului se afla in Muntii Latoritei, in apropiere de Lacul Galbenu, judetul Valcea. Face parte din Rezervatia Iezerul Latoritei.
Drumul de acces este asflatat, dar deteriorat si urca dinspre Ciunget (Brezoi) spre Lacul Galbenu, prin Cheile Latoritei. Este inconjurata de multe alte cascade.

Lacul glaciar Iezerul Latoritei

Lacul glaciar Iezerul Latoritei se afla in Rezervatia Naturala Iezerul Latoritei, Muntii Latoritei, judetul Valcea.
Este lacul glaciar situat la cea mai mica altitudine din tara, 1530 m, are o suprafata de 0, 8 hectare si o adancime de 1, 5 m.
Drumul de acces, Cheile Latoritei, dinspre Ciunget - Brezoi.

Cheile Latoritei

Cheile Latoritei se afla in partea de sud a Muntilor Latorita si in cea de nord a Muntilor Capatanii, langa Lacul de acumulare Petrimanu, judetul Valcea;
Drum de acces: Brezoi- Ciungetu, spre barajul Petrimanu;
Sunt sapate de Raul Latorita in granite si stanci cristaline, ceea ce imprima peisajului o nota de frumuseste deosebita, salbaticie si spectaculos. Au o lungime de 5 km. Sunt insotite de un drum asfaltat deteriorat, care permite accesul cu masina. Fac legatura cu cu Cheile Oltetului spre Pestera Muierii si Polovragi, prin Pasul Curmatura Oltetului.
Elementele de atractie din chei si din jurul cheilor sunt constituite si de Cascada Apa Spanzurata, Cascada Moara Dracilor, Lacurile Petrimanu, Galbenu, Iezerul Latoritei, Violeta, Piatra Fetii, Piatra cu gauri etc.

Biserica de lemn din Ciunget

Biserica de lemn din Ciunget este situata in judetul Valcea, comuna Malaia, satul Ciungetu, la 66 de km nord-est de Ramnicu Valcea.
Satul Ciungetu se afla la o altitudine de 560 m, intre Muntii Capatanei si Muntii Latoritei, la doar cativa kilometri de Statiunea Voineasa.
Ctitorul principal al bisercii din Ciunget este Florea Ionescu, mosnean si tarcovnic, ce a trait pana la varsta de 105 ani.
Biserica de aici a fost inaltata in 1861, prin contributia majoritatii satenilor si are ca hram Sfintilor Imparati Constantin si Elena.
Biserica de lemn din Ciunget este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transalpina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Tarnovul Capatanii

In suita comorilor carpatice romanesti cu potentate atribute carstice, judetul Valcea are onoarea sa inregimenteze doua spinari montane ce exceleaza din acest punct de vedere: Buila-vanturarita si Tarnovu, asezate deoparte si de alta a culmii inalte a Capatanii. Alaturi de superlativul Pietrei Craiului si de alte bijuterii calcaroase cum ar fi Culmea Oslea (muntii Valcan), Retezatul Mic, „zidul” Mehedintilor sau unele parti ale Banatului Montan si Apusenilor, cele doua masive inedite ale Olteniei Montane isi etaleaza pitorescul, salbaticia si abrupturile grandioase intr-o adevarata reprezentatie de gala, atat pentru cei care le strabat cararile, cat si pentru turistii care le pot intui povarnisurile de la departare. Cu referire stricta la Tarnovu, aceasta intruziune calcaroasa se situeaza in nordul unitatii principale a Muntilor Capatanii, talazuind cu inaltimi de peste 1800 m vaile adiacente ale Latoritei si Repedea.

Cascada Scorusu

Una dintre cele mai frumoase si mari cascade din Romania. Situata la iesirea din Malaia spre Ciunget.
Traseul este de dificultate medie, durata este de aproximativ 45 minute, este necesar echipament de munte.
La finele traseului efortul va fi rasplatit de frumusetea pe care o dezvaluie peisajul creat de caderea de apa.

Fantana Bratienilor

Fantana Bratienilor (Crucea Bratienilor) este situata in apropierea localitatii Malaia, la circa 15-20 minute de mers pe jos prin padure. Accesul se face dinspre strada Valea Satului, traseul fiind marcat cu banda albastra. Crucea a fost construita in anul 1925 de catre Vintila Bratianu si sotia sa - Lia, in memoria parintilor lor. Crucea a fost sculptata in gresie masiva, dar totusi timpul si-a lasat amprenta asupra ei, numele tatalui lui Vintila (Ion C. Bratianu) fiind ilizibil. Izvorul este situat la cativa metri de crucea de piatra. In prezent este inclusa pe lista monumentelor istorice.

Lacurile de acumulare Bradisor si Malaia

Lacul Bradisor este un lac de acumulare ce reprezinta o amenajare hidroenergetica situata intre Muntii Capatanii si Muntii Lotrului, pe valea raului Lotru, la o altitudine de 600 m.
Barajul Bradisor are o lungime de 230 m si o inaltime de 62 m fiind amplasat la 2 km de Malaia.
Lacul de acumulare Malaia din comuna Malaia este situat la altitudinea de 480 de metri, are o suprafață de 46 de hectare și o adâncime a apei de 22 de metri.
In ambele lacuri se poate pescui pastrav.

Lacul Petrimanu

Lacul Petrimanu este un lac de acumulare si se gaseste la altitudinea de 1130 m, intre Muntele Pristosul si Muntele Petrimanu, avand o suprafata de 17 ha si 48 m adancime.
Cu apa de o limpezime rară, lacul este renumit pentru păstrăvul care se prinde aici. Este vorba de păstrăv indigen şi păstrăv curcubeu. Aici se mai poate pescui scobar, boiştean şi lipan. În jurul lacului Petrimanu, în perioada 10-25 iunie înfloreşte bujorul de munte, o plantă rară şi ocrotită prin lege.

Cascada Scorus

Cascada Scoruş are peste 104 metri și este considerată cea mai înaltă cascadă din România. Cascada are o cădere de apă de 80 de metri, urmează un canion și, apoi, cea de a doua treaptă a cascadei cu o cădere de 25 de metri.

Cheile Latoritei

Situate in partea de sud a Muntilor Latorita si in cea de nord a Muntilor Capatanii, langa Lacul de acumulare Petrimanu;

Lacul Galbenu

Lacul Galbenu se află în Munții Latoriței. Se poate ajunge foarte ușor la acesta cu mașina, urmând traseul Ciunget – Valea Latoriței – Cheile Petrimanului – Lacul Petrimanu – Lacul Galbenu. Este o zonă liniștită, unde puteți să vă relaxați alături de familie.

Pestera Laptelui

Peştera Laptelui situată pe versantul drept al Văii Rudăreasa, la 5 kilometri în amonte de satul Ciunget, vă așteaptă cu peisaje uimitoare.

Activități de agrement în Malaia

Cascada Scorusu

Probabil cea mai mare, sigur cea mai frumoasa din Romania. Din primavara, o noua optiune a turistilor nostri.

    Date de contact:
  • Nume: Iustinian Parolea-Moga
  • Telefon: 0744 822 383
  • Email: iustin_pm@yahoo.com
  • Web: www.pensiunea-alpina.ro

Autobuzele Zapezii

Din 21 ianuarie, turiştii vor fi transportaţi gratuiţi din Mălăia spre Ski Resort Transalpina cu Autobuzele Zăpezii
Autobuzele Zăpezii vor circula de sâmbătă, 21 ianuarie 2017. Traseul va fi dintre Malaia spre domeniul schiabil Ski Resort Transalpina. De asemenea, vor fi stabilite mai multe puncte de îmbarcare a turiştilor din Sălişte, Malaia şi Ciunget. Transportul este gratuit! Autobuzele Zăpezii vor pleca din Malaia, de la Pensiunea Alpina, la ora 8:30.

    Date de contact:
  • Nume: Iustinian
  • Telefon: 0744822383
  • Email: iustin_pm@yahoo.com
  • Web: https://www.voceavalcii.ro/40240-autobuzele-zapezii-vor-circula-din-21-ianuarie-de-la-malaia-spre-ski-resort-transalpina.html

Poze imprejurimi Malaia

Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia Malaia

Vezi toate unitatile de cazare din Malaia