Localitatea Gura Vadului
Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Despre Gura Vadului
Gura Vadului (în trecut, Tohani) este o comună în județul Prahova, Muntenia, România, formată din satele Gura Vadului (reședința), Perșunari și Tohani.
Așezare
Comuna se află în estul județului, la limita cu județul Buzău, localitatea de reședință fiind situată la 5 km de orașul Mizil. Poziția sa este în zona de deal a versantului sudic al Dealurilor Istriței, în regiunea viticolă Dealul Mare, pe ambele maluri ale râului Tohăneanca. Este străbătută de șoseaua județeană DJ100H, care o leagă spre sud de Mizil (DN1B) și spre nord și est de Jugureni și mai departe în județul Buzău de Tisău și Vernești (unde se termină în DN10). La Gura Vadului, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ102R, care duce spre nord-vest la Călugăreni, Tătaru și Gornet-Cricov.
Istorie[modificare | modificare sursă]
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Tohani, făcea parte din plasa Tohani a județului Buzău, și era formată din satele Gura Vadului, Tohani, Tohăneanca (actualmente, Perșunari) și Valea Scheilor. Comuna avea 2020 de locuitori, o școală mixtă în satul Tohani și 7 biserici deservite de 5 preoți.[7]
În aceeași componență este consemnată comuna și de Anuarul Socec din 1925, tot în plasa Tohani și cu o populație de 3150 de locuitori.[8]
În 1950, județele s-au desființat, iar comuna a fost arondată raionului Mizil din regiunea Buzău și apoi (după 1952) din regiunea Ploiești. În 1968, la reînființarea județelor, comuna a primit numele de Gura Vadului, după noua reședință și a trecut la județul Prahova, iar satul Valea Scheilor a fost arondat comunei Cărbunești.
Monumente istorice
Cinci obiective din comuna Gura Vadului sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova ca monumente de interes local. Unul este un sit arheologic, aflat pe „Drumul Bordarilor” în zona satului Perșunari, și care cuprinde urme de așezări din Epoca Bronzului, secolele al V-lea–I î.e.n., și din secolele al IX-lea–al X-lea. Un alt monument, clasificat ca monument de arhitectură, este biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (1816) din satul Tohani. Celelalte trei sunt monumente memoriale sau funerare, cruci de piatră aflate în satul Gura Vadului: crucea de pomenire de lângă fântâna din fața magazinului de stat (secolul al XVIII-lea); crucea de pomenire de lângă podul peste Tohăneanca (1696) și o cruce memorială (1792) aflată la 1,5 km vest de sat, pe șoseaua spre Călugăreni.
Tohani este un sat în comuna Gura Vadului din județul Prahova, Muntenia, România. Se află la 7 km distanță de cel mai apropiat oraș, Mizil, aflat la jumătatea distanței între municipiile Ploiești și Buzău pe DN1B.
Din punct de vedere geografic, localitatea Tohani este amplasată într-o zonă deluroasă cuprinsă de Subcarpații de Curbură, la poalele dealurilor Istriței. Localitatea Tohani a devenit renumită pe parcursul timpului datorită suprafețelor viticole importante pe care le cuprinde, podgoriile din preajma localității fiind o parte a podgoriei Dealul Mare.
Sursa descriere: https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Gura_Vadului,_Prahova#A%C8%99ezare