Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Deda

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Deda

Deda (în maghiară: Déda, în germană: Dade) este o comună în județul Mureș, Transilvania, România, ă din satele Bistra Mureșului, Deda (reședința), Filea și Pietriș.

































Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Deda,_Mure%C8%99

Obiective turistice în Deda

Scaunul Domnului

Scaunul Domnului este printre cele mai cunoscute puncte turistice ale defileului Mureș. Situat deasupra comunei Deda Bistra, având o înălțime de 1.381 m și aspectul unui platou, oferă o minunată panoramă a întregii zone, spre valea Bistrei și mai îndepărtat spre valea Mureșului inclusiv a crestelor munților Călimani.
Legenda locală spune ca acesta este scaunul pe care va ședea Domnul la Judecata de Apoi.
Aflându-se la distanta de 36 km fața de Reghin accesul se face pe șoseaua DN15 pană la ieșirea din localitatea Bistra Mureșului.
Există mai multe trasee de acces:
Banda albastră: pornește din satul Deda-Bistra, are o lungime de aproximativ 9 km, poate fi parcurs în 3-4 ore și este de dificultate medie.
Cruce albastră și triunghi albastru: pornește de pe drumul forestier Deda-Bistra, după care urcă pe valea pârâului Zăpodia cu Cale, fiind ceva mai lung decât cea cu dungă albastră.
Cerc albastru: pornește din satul Gălăoaia, din dreptul cabanei Gălăoaia, apoi pe valea pârâului Gălăoaia Mică până la Poiana de Mijloc urmată de coborârea la Vf. Scaunul. Acesta este cel mai lung traseu.

Cascada Cofu (Pisoiu)

Cascada Pisoiului sau Cofu este o cascadă deosebită datorită faptului că apa țâșnește direct din stânca muntilor Calimani, de origine vulcanica și formează o cădere de apă impresionantă. Cascada se face auzită de la depărtare deoarece este un jet care iese cu putere direct din stâncă, de sub o rădăcină de copac. Apa se desface în mai multe fire, alunecand pe stanca neagra, facandu-si loc printr-un covor verde de muschi intre siroaiele de apa rece ca gheta. La izvor se poate ajunge pe cărarea care urcă prin stânga apei.
În localitate, Cascada Cofu este cunoscută sub denumirea de „Chișoiul Vacii”, astfel că dacă doriți să întrebați sătenii, de preferat este să folosiți acest nume.

Peştera Căsoaia lui Ladaş

Peştera Căsoaia lui Ladaş, vizitabilă, o raritate în România şi în lume, Munţii Călimani.
Traseul este unul scurt, şi permite vizitarea Peşterii Căsoaia lui Ladăş, o peşteră de mulaj în rocă vulcanică. Intrarea pe traseu se face de pe DN 15, la ieşire din satul Andreneasa, urcând înspre stânga pe Valea Andreneasa. Aici se găseşte un indicator de la Serviciul Salvamont şi un panou cu informaţii despre peşteră. După aprox.
200 m se părăseşte drumul forestier şi se virează dreapta, intrându-se pe un drumeag/potecă. Traseul continuă în urcare, pe albia unui pârâiaş, iar după alte câteva sute de metri se desparte de pârâiaş, urcând înspre dreapta, până se ajunge la 1 km de la plecare. De aici începe un mic circuit al peşterii, lung de aprox. 500 m. Se intră înspre dreapta pe potecă, mergând pe la baza unui perete stâncos, iar după câteva minute de mers se ajunge în dreptul Peşterii Căsoaia lui Ladăş, care are diferite goluri, de trunchiuri de copaci, pe care s-a prelins lava vulcanică. De aici poteca urcă, ajungând deasupra stâncilor, loc de unde se deschide o belvedere către Valea Mureşului. Urmează câteva minute de coborâre, ajungându-se la finalul circuitului. De aici pâna la originea traseului se coboară exact pe aceeasi potecă ca şi la urcare



Vezi toate unitatile de cazare din Deda