Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Desi orasul Busteni este situat intr-o zona muntoasa,
Valea Prahovei se largeste in aceasta regiune formand o intinsa suprafata
aproape orizontala in unele locuri. Din aceasta cauza privelistea este atat de
fermecatoare incat poate fi comparata numai cu cele mai incantatoare privelisti
din Alpii elvetieni.
Situat la poalele muntilor Bucegi, orasul Busteni este punctul de
plecare in majoritatea traseelor montane din zona, iar iubitorii sporturilor de
iarna vor fi bucurosi sa afle ca la Busteni s-a inaugurat cea mai
moderna partie de schi din tara si din sud-estul Europei. Este vorba de partia
Kalinderu, amenajata la standarde internationale, cu fonduri europene. Partia Kalinderu
este amplasata pe un versant al masivului Caraiman, la circa 1 km distanta de
centrul localitatii, are o lungime de 1.300m, panta medie de 37%,
instalatie de zapada artificiala si telescaun.
Partia Kalinderu a fost omologata de federatia internationala de schi, putand astfel organiza concursuri si gazdui schiorii de performanta.
Partia Kalinderu are in dotare tunuri de zapada artificiala, pentru batatorirea acesteia folosindu-se masini speciale.
Statiunea Busteni se poate mandri cu o partie care ii poate face pe iubitorii schiului sa se indragosteasca de oraselul de la poalele muntelui Caraiman.
Denumirea partiei vine de la Ioan Kalinderu (1840-1913), fost administrator al Domeniilor Coroanei Regale in timpul regelui Carol I.
Partia este dotata cu telescaun unde pot urca in interval de o ora 1200 persoane.
Busteni (885 m)- Cascada Urlatoare (1055 m) = (punct rosu ; 1 h 15 min)
Traseul este accesibil tot timpul anului.
Se urca pe str. Telecabinei spre telecabina.
In tot acest timp putem observa abruptul prahovean al Bucegilor dominat de Varful Claia Mare in dreptul caruia se arcuieste Valea Seaca a Jepilor.
Lasand in dreapta vechiul traseu spre Cabana Caraiman pe Valea Jepilor, dupa un urcus accentuat ajungem la punctul denumit ``la Gratar``. De aici drumul se bifurca.
Spre dreapta, poteca marcata cu triunghi albastru duce la Cabana Piatra Arsa, in timp ce drumul nostru trece peste un mic podet, traverseaza Valea Seaca a Jepilor si dupa un parcurs usor prin padure ajungem la Cascada Urlatoare care este impresionanta prin debit si inaltime.
Dacă o vei vizita, vei observa cu siguranță două stânci de o parte și de alta a cascadei. Se spune că ele îi reprezintă, de fapt, pe doi ciobani. Conform legendei, aceștia prinseseră drag de fiica Jepilor bătrâni și o urmăreau îndeaproape, dar nu știau unul de altul. Într-o zi neguroasă, ei au întins mâinile spre păstoriță, iar aceasta, înspăimântată fiind, s-ar fi aruncat de pe stânci în gol, prefăcându-se în cascadă. Din cauza grozăviei, ciobanii ar fi împietrit și pe loc s-ar fi transformat în cele două stânci.
Manastirea Caraiman este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Busteni, la poalele masivului Caraiman. Crucea de pe Caraiman parca strajuieste poteca ce duce pasii pelerinilor spre manastire. Mergand spre telecabina din Busteni, la un moment dat, pe partea stanga, un indicator si o icoana arata poteca, cu dale de piatra pe alocuri, ce duce spre manastire.
Poteca, mergand parca pe ascuns, pe sub coroanele intunecate ale brazilor, ajunge, in cele din urma, intr-o oaza de lumina, masivul Caraiman ivindu-se in toata splendoarea lui.
Castelul Cantacuzino a fost construit in 1911 de Printul Grigore Gheorghe Cantacuzino, cunoscut in istorie si sub numele de „nababul” datorita impresionantei sale averi.
Edificiul de la Busteni este marcat de elemente de arhitecura neobrancoveneasca si se intinde la parter pe o suprafata de 3. 148 mp, corpul 2 pe 423 mp, corpul 3 pe 114 mp, iar curtea si gradina au 3, 5 ha.
In 1927, sotia printului construieste o interesanta bisericuta din lemn.
Interiorul este spectaculos, fiecare dimensiune, atat verticala cat si orizontala, fiind bogat ornamentate.
Liniile drepte se imblanzesc in ondularile ametitoare ale tamplariei sculptate pe balustradele lucrate cu migala si placute atingerii, in ancadramente gratioase. Plafoanele casetate adauga o nota inalta muzicii romantice a amenajarii, iar scarile monumentale dovedesc un gust aparte pentru o scenografie impresionanta, construita gradat.
Elemente calde si tonuri reci, materiale care rezista modelor trecatoare, lemn, fier forjat, piatra sau sticla fascinanta a vitraliilor dovedesc unicitatea acestui edificiu de exceptie.
In sala de receptie, motivele geometrice ale arcadelor predispun la meditatie, la evolutia si bogatia valorilor culturale romanesti, pe care poate, ar trebui sa le luam mai mult in considerare.
Blazonul si fresca celor mai stralucitoare personalitati ale familiei Cantacuzino sunt un memento pentru privitor, iar colectia heraldica din sala de primire impresioneaza prin diversitate.
Casa memorialã "Cezar Petrescu" din Bușteni este o secție a muzeului județean de istorie și arheologie.
Casa este situatã în orașul Bușteni, oraș îndrãgit de scriitor, acesta stabilindu-se aici în anul 1937, pentru tot restul vieții.
Cezar Petrescu, consacrat scriitor, dupã publicarea în anul 1922 a primului sãu volum “scrisorile unui rãzeș”, premiat atât de Academia Românã, cât și de Societatea Scriitorilor Români, iar în anul 1928, prin apariția a douã volume de nuvele, și a primului român-”Întunecare”, o operã cu circa 80 de personaje, eternizatã într-o amplã frescã a epocii, a scris aici o mare parte a lucrãrilor sale.
Biserica Domneascdin Buteni, a fost ridicata din temelie de catre Regele Carol I si Regina Elisabeta, fiind terminat pe data de 8 septembrie 1889 la Praznicul Nasterii Maicii Domnului, care este si Hramul Bisericii.
Elementetele prin care se distinge Biserica Domneasca sunt urmatoarele:
- catapeteasma din lemn sculptat si aurit, comandat si lucrat la Viena, considerat la acea vreme cea mai frumoasa din tara
- Icoanele celor 12 Sfinti Apostoli aflate pe catapeteasma si semnate de pictorului Gh. M. Ttescu.
- calota boltei din naos, ca si cornisele celor patru elemente de structurale Sfintei Bisericii sunt realizate din vitralii, aceasta caracteristica fiind unica in Romania.
- tablourile votive din pronaos care reprezinta chipurile ctitorilor bisericii: dreapta, Regele Carol I,iar partea stanga Regina Elisabeta,
- mobilierul din interior cu un aspect cu totul deosebit si care se bucura din partea specialistilor de calificative superlative.
Biserica Domneasca din Busteni reprezinta un obiectiv turistic si religios de mare valoare care merita vizitat.
Varful Caraiman are o altitudine de 2025 m si este vizibil de pe creasta Pietrei Mari si de pe Valea Prahovei.
Este foarte usor de recunoscut datorita Crucii, care este asezata pe unul dintre versantii sai.
In apropriere de varful Caraiman se gaseste Cabana Caraiman - poarta de acces catre platoul Bucegilor dinspre Jepii Mici.
Telecabina Busteni- Babele are o capacitate de 25 persoane, traseul este de 4350 m lungime si o diferenta de nivel de 1235 m.
Telecabina face legatura intre oras si munte in numai 15 minute.
De la Babele se poate cobori la Pestera Ialomicioara (atat cu telecabina cat si pe jos, urmand traseul marcat)- o capodopera naturala, slefuita si amenajata prin grija autoritatilor monahale.
Telecabina Busteni - Babele este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Prahovei, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.
Situat la o distanta de 10 minute de cabana Babele, marele Sfinx din Bucegi, a fost fotografiat, se pare, pentru prima data, prin anul 1900, dar din fata, si nu din profil, asa cum apare in imaginile âuzualeâ.
A fost denumit astfel abia incepand din anul 1936. Imaginea de sfinx a aparut in momentul in care stanca, azi inalta de 8 m, cu o latime de 12 m, a fost privita dintr-un anumit unghi, avand drept reper o axa ce porneste de la el catre Baba Vantoaselor, cum i se spune unei stanci din preajma.
Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman - prezentare si imagini
Cel mai mare si valoros monument al orasului Busteni, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru intregirea neamului. A fost construita intre anii 1926-1927 prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe saua muntelui Caraiman, la cota 2291 m.
Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial dinamul generator de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri a 500 W fiecare. Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m (cu tot cu soclu) si latimea de 14 m.
La început iluminatul monumentului s-a făcut cu ajutorul unui generator de energie electrică (localizat în soclul din beton armat) și al 120 becuri de câte 500 W. În anul 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic național. S-a renunțat astfel la generator ca sursă de iluminare și s-a apelat la sursa cu care era dotată stația complexă de la Coștila (2487 m), legătura făcându-se printr-un cablu subteran. Până la instalarea regimului comunist în 1948, Crucea era aprinsă în noaptea de Sfânta Maria Mare (15 august), dar și de Înălțarea Domnului (sărbătoare cu dată variabilă, la 40 de zile după Învierea Domnului), când este și Ziua Eroilor.
În perioada regimului comunist, monumentul a fost amenințat cu mutilarea, un primar obedient regimului dorind să-i taie brațele și în vârful coloanei rămase să monteze o stea roșie. [1]
Până în anul 1989 s-a tras un cablu electric, iar în anul 1990 s-a terminat de montat instalația electrică prin efortul Primăriei din Bușteni, al locuitorilor și al unor societăți comerciale, Crucea fiind din nou iluminată. Instalația electrică a fost vandalizată repetat de-a lungul timpului de către unii turiști care s-au cățărat pe Cruce și au spart becurile.
În anul 2003, instalația care lumina crucea s-a defectat. Pentru repararea instalației electrice, au lucrat echipe de salvamontiști care au fost nevoite să transporte în vârful muntelui sute de kilograme de materiale, în ciuda vântului și a temperaturilor deosebit de scăzute. Salvamontiștii au înlocuit mai multe zeci de becuri care nu mai funcționau, instalația fiind repusă în funcțiune în decembrie 2004 și racordată la energia electrica a orașului Bușteni.
Monumentul este în prezent în administrarea Consiliului Local al orașului Bușteni. Astăzi, odată cu lăsarea întunericului, Crucea de pe Caraiman este iluminată cu 300 de becuri de câte 500 W fiecare și poate fi văzută de la zeci de km depărtare, de pe Valea Prahovei.
Monumentul dedicat eroului caporal Constantin Muşat, cǎzut în prima conflagraţie mondialǎ, este o impresionantǎ compoziţie arhitecturală situată în faţa gării din Buşteni. Simbolul purtat peste vremuri de aceastǎ operǎ arhitecturalǎ menține viu în conștiința populară spiritul de devotament, vitejie și onoare cu care caporalul Constantin Mușat și-a sacrificat viața pentru apărarea independenței patriei.
Bușteni este un oraș aflat la poalele muntelui de unde se ramifică o mulțime de trasee montane. Există unele mai spectaculoase decât altele, însă cu siguranță un lucru îți va tăia respirația acolo.
Din Bușteni, muntele deschide o potecă și către Valea Spumoasă, unde ai ocazia să întâlnești o cascadă spectaculoasă, care poartă același nume.
Babele sunt formațiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare (2292 m), situat în masivul Bucegi din Carpații Meridionali. Important obiectiv turistic, Cabana Babele este situată sub vârful cu același nume și este punctul de plecare central în drumețiile din munții Bucegi.
Babele sunt „martori de eroziune”, formate prin erodarea eoliană diferențiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate (conglomerate cretacice) și se găsesc în imediata vecinătate a cabanei cu același nume.
Se află pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni, județul Dâmbovița, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomița, la o altitudine de 1.530 m. Este amplasată la circa 100 m în aval de morena frontală a Ialomiței, la altitudinea absolută de 1.660 m.
Se desfășoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Diferență de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli.
Gura peșterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 m deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peșteră se află Mănăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău. Mănăstirea a ars de mai multe ori până acum.
Cabana Caraiman este o cabană montană cu destinație turistică construită în anul 1937 la o altitudine de 2025 metri, în partea estică a platoului Bucegilor, la intrarea în Valea Jepilor.
Partia Kalinderu a fost omologata de federatia internationala de schi, putand astfel organiza concursuri si gazdui schiorii de performanta.
Partia Kalinderu are in dotare tunuri de zapada artificiala, pentru batatorirea acesteia folosindu-se masini speciale.
Statiunea Busteni se poate mandri cu o partie care ii poate face pe iubitorii schiului sa se indragosteasca de oraselul de la poalele muntelui Caraiman.
Denumirea partiei vine de la Ioan Kalinderu (1840-1913), fost administrator al Domeniilor Coroanei Regale in timpul regelui Carol I.
Partia este dotata cu telescaun unde pot urca in interval de o ora 1200 persoane.
Nu vrei sa mai cauti un atv in tot orasul..
Nu ai chef..
Esti plictisit..
Tot ce trebuie sa faci este sa dai un telefon si atv-ul va veni in maxim 10 minute la tine oriunde te afli.
Complexul Cochet va pune la dispozitie un numar de 10 masini Suzuki Vitara.
Se organizeaza excursii montane cu masina in Muntii Bucegi.
Traseele sunt urmatoarele:
1)Busteni(889m) - Sinaia(825m) - Muntele Paduchiosu - Cabana Cuibul Dorului(1120m) - V arful Dichiu(1930m)- Cheile Zanoagei - Complexul Turstic Zanoaga(1400m) - Lacul Bolboci(1390m) - Cheile Tatarului - Grota Ursului - Campia Padinei - Cabana Padina(1525m) - Schitul Pestera - Pestera Ialomicioarei(1600m).
2)Busteni(889m) - Sinaia(825m) - Muntele Paduchiosu - Cabana Cuibul Dorului(1120m) - Varful Dichiu(1930m) - Cabana Piatra Arsa(1950), dupa care se poate urca pe jos cca 40-45 de minute catre Babele(2206m) si Sfinx(2216).
3)Lacul Bolboci(1390m) - Podul Cu Flori(2133m), de unde se pot vedea peisaje foarte frumoase, barajul de la Lacul Bolboci, Muntii Bucegi, Muntii Leaota.
Tarifele sunt negociabile.
Cursuri de schi, pentru:
- grupe de copii( 4 - 17 ani )sistem tabara
- individual, curs initiere, medii, avansati
- persoane adulte
Cursurile se desfasoara pe partia de schi amenajata cu asistenta instructorilor acreditati.
Fun-parcul este format din:
- Partie incepatori - 150 metri lungime
- Baby schi - 120 metri lungime
- Pista tubbing - 150 metri lungime
- Banda transport tubbing si schi - 100 metri lungime
- Karusel pentru copii incepatori
- Tobogan - 500 m lungime
Tarife
Tobogan 5 lei - 1 cursa / persoana, sau 25 lei / pers / 6 curse
Schi Lift 2 lei / urcare 5 urcari = 10 lei, 10 urcari = 20 lei
Banda tubing 2 lei / urcare 5 urcari = 10 lei, 10 urcari = 20 lei
Carusel 2 lei / 15 minute
Accesul la sania tobogan se face numai prin poarta de acces automat:
- Adult + copil peste varsta de 3 ani;
- Copil + copil peste varsta de 10 ani.
Accesul interzis la instalatiile din Fun Park persoanelor in stare de ebrietate.
Cartela cu puncte de la telescaun este valabila si in Fun-park
Cartela cu puncte de la Fun Park nu este valabila si la telescaun.
Organizam excursii cu masini 4x4 in Muntii Bucegi:
Traseul 1:
Plecare Busteni - Sinaia - Belvedere (cota 1500m) - Seaua Dichiului (1800m) - Cheile Zanoagei - Lacul Bolboci - Cheile Tatarului - Grota Ursului - Cascada Ialomitei - Pestera Ialomitei - retur.
Durata excursie 3-5 ore.
Traseul 2:
Busteni- Poiana Tapului- Cascada Urlatoare- retur
Durata excursie 2 ore.
Traseul 3:
Plecare Busteni - Cascada Urlatoarea - drum forestier Vulparie - Stana Regala - Observator - retur
Durata excursie 3-4 ore.
Observatii:
Masini folosite: Nissan, Mitshubishi, Ford, Land Rover, toate 4x4 cu cate 6+1 locuri.
Organizez excursii cu 4*4 in Bucegi, pe traseul Busteni, Sinaia, Cabana Cuibul Dorului, Belvedere, Saua Dichiului, Cheile Zanoagei, Lacul Bolboci, Cheile Tatarului, Grota Ursului, Platoul Padina, Pestera Ialomitei.
Se mai poate vizita si in Podul Cu Flori (le) acesta fiind cel mai frumos loc de belvedere din zona.
Optional traseu la Poiana Stanii, sau Casacada Urlatoarea. Inclusiv orice alta destinatie aleasa de client
Experienced local driver I organize Trips- Excursions In Bucegi with 4-wheel drive land Rover, out of Sinaia, Busteni, Predeal or surroundings, following the trail Saddle Dichiu, Zanoaga keys, Lake Bolboci, Tatarului keys until the Holy Cave Ialomicioara. Optionally we can reach Podul cu Florile, Babele and the Sphinx rock formations, Orzei keys, Scropoasa Lake, or other destinations chosen by the customer. Journey takes at least 5 hours, but can be extended to a full day.
I am fluent in English and Italian.
I can also provide safe transport the airport to your hotel.
Price is reasonable and negotiable :)
Phone Number 0727 668 907
QUAD TEAM BUILDING va incarca cu energie si cu buna dispozitie prin urmatoarele activitati de agrement:
-JEEP TOURS OFFROAD intre 2 si 5 ore.
-Excursii ATV
-Excursi
- Tir Sportiv ( Pusca airsoft cu luneta)
-Tir sportiv (Arc cu săgeți)
PACHET TIR SPORTIV ( PUȘCĂ + ARC).
-Tiroliană
- Rapel
PACHET TIROLIANĂ + RAPEL
-Paintball
-Teambuilding games indoor/outdoor