Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Comuna de mineri din Transilvania, despartita de Rosia Montana prin muntele Vulcoi. De pe Frasin - muntele din spatele primariei - ( din mina de suprafata ) s-a extras penita de aur expusa la Muzeul Aurului din Brad, cea mai frumoasa piesa din aur nativ, pur, aflata in posesia statului roman.
Aici a trait Ion Agarbiceanu, la fel si multe din personajele din cartea acestuia.
Detunata Goală este o arie protejată de interes național.
Aria protejată, remarcabilă prin prezența coloanelor de bazalt de formă prismatic-hexagonală, aflată în nesfârșita înșiruire de culmi ale Munților Metaliferi, un vârf, relativ modest ca altitudine, reprezintă împreună cu „Detunata Flocoasă” (1265 m), puncte de mare atracție turistică. În timp ce „Detunata Flocoasă” își datorează numele pădurii de molid care o acoperă, nu oferă prea multe posibilități de examinare geologică, „Detunata Goală” (1048 m), lipsită de pădure, dezvăluie spectaculoasa fizionomie magmatică.
Denumirea grupării de stânci alcătuite din coloane de bazalt, neacoperite de vegetație și cu o înălțime de 1169 m, având la poalele masivului grohotiș, provine din faptul că desprinderea unei pietre din masiv produce prin cădere un zgomot asemănător tunetului („Detunata”).
Ca să ajungi la Detunata Goală, trebuie ales ca punct de pornire localitatea Bucium din Munții Metaliferi. Pornind cu mașina din Alba Iulia pe drumul național DN 74, trecând prin Zlatna traversând Pasul Bucium (915 m) până la satul Cerbu (situat la 6 km sud-vest de Abrud) la 7 km depărtare se află comuna Bucium (sinonim instrumentului muzical "tulnic" folosit de păstorii din regiunile de munte).
După cum spunea folcloristul Ion Pop-reţeganul, Detunata este “…un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept în sus, ca şi când ar fi nişte arbori uriaşi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miazănoapte-răsărit de la Bucium Şasa. Apare ca o casă uriaşă, în mijlocul unui islaz, înaltă de vreo 200 de coţi şi la periferie de vreo mie de coţi”.
În Munţii Apuseni, există două Detunate, aflate la un kilometru si jumătate una de alta.
Detunatele sunt nişte coloane de bazalt, de o uimitoare regularitate, asemanătoare unor orgi naturale uriaşe, pe care le putem admira în Munţii Apuseni din Ţara Moţilor.