Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Baile Govora (simplu Govora) este un oras-statiune asezat in nord-estul judetului Valcea, Romania. Numele de Govora ii vine din dialectul traco-dac si inseamna adancitura, vale cu multe izvoare.
Se poate ajunge la statiune folosind DN67, Ramnicu Valcea–Horezu–Targu Jiu.
Baile Govora se dezvolta tarziu ca localitate urbana si statiune balneara. In anul 1876, taranul Gheorghe Ciurea sapa un put si constata ca iese apa care arde (denumire a petrolului greu, cunoscut si sub numele de pacura). De asemeni iese si apa sarata, aceasta neputand fi folosita ca apa de baut.
Sondajele ulterioare dupa petrol, scot la suprafata apa sarata, iodurata si namol sapropelic, pe care medicul militar Zorileanu o recomanda pentru tratamente reumatismale.
Se incepe exploatarea izvoarelor in anul 1879, tratamentul facandu-se un timp in copai (cazi de baie din lemn) amenajate la manastirea Govora in chilii, manastire ce se afla la circa 6 Km de locul acestora. Apa de la aceste izvoare era dusa cu sacalele( niste butoaie mari puse in care trase de animale) la manastire.
Primul stabiliment pentru tratament balnear ia fiinta in anul 1887 si avea 29 de cabine pentru bai calde.
Inaugurarea oficiala a statiunii are loc in anul 1910 odata cu darea in exploatare a hotelului Palace, care are particularitatea constructiva ca fiecare camera sa aiba cel putin o ora soare pe zi. Se spunea ca la Govora se inchiria soarele cu ora. Tot atunci se da in exploatare o baza de tratament cu cazi de baie din fonta, centrala termica pentru incalzirea apei si iarna pentru caldura.
Ulterior, paralel cu dezvoltarea statiunii se construiesc alte hoteluri si pensiuni, se dezvolta ca localitate, devenind dupa anii 1950 oras.
Sursa: www,wikipedia.org
Manastire de maici, cu hramul ``Adormirea Maicii Domnului``, Manastirea Govora este amplasata la poalele dealului Cosul Mare, pe raza comunei Mihaiesti din judetul Valcea, la 6 km de Baile Govora si la 18 km de Ramnicu Valcea, pe fosta mosie Hinta.
Legatura rutiera cu manastirea se face pe soseaua nationala Ramnicu Valcea - Tg. Jiu. Pe calea ferata, manastirea se afla la 12 km de gara Govora.
Numele manastirii vine de la slavonescul ``gavariti`` - a vorbi, a spune, sau - izvor, murmur de izvor.
Este situata la aproximativ 25 km sud de municipiul Ramnicu Valcea si la 12 km nord de Babeni, pe valea Otasaului, in comuna Francesti.
Potrivit unei vechi traditii locale, ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al Xvi-lea, prin edificarea in acest loc a materialului unui singur stejar.
Ea a fost ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza si azi in biserica de piatra a manastirii. In baza acestei traditii asezarea monahala de aici poarta numele Dintr-un Lemn.
Cea mai veche marturie despre manastire a fost consemnata in scris de diaconul Paul de Alep, care l-a insotit pe Patriarhul Macarie al Antiohiei in calatoriile acestuia prin Tarile Romanesti intre anii 1653-1658.
El sustine ca un calugar ar fi gasit o icoana a Maicii Domnului in scorbura unui stejar secular. In acel moment el ar fi auzit o voce ce l-ar fi indemnat sa zideasca o manastire din trunchiul acelui copac.
Ctitorie a boierilor Craiovesti Manastirea Bistrita dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in ``Hrisovul de danie`` datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul.
Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842).
A fost puternic avariata de expeditia condusa de Mihnea cel Rau in 1509. Dupa inlaturarea acestuia, banul Barbu, cu sprijinul lui Neagoe Basarab o reface intre 1515-1519.
Pictura a fost atribuita mesterilor zugravi Dumitru, Chirtop si Dobromir de numele carora se leaga si fresca Manastirii Dealu de langa Targoviste si executarea lucrarilor in piatra de la ansamblul Curtea de Arges.
Ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul ``Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil``, pe temelia unei biserici mai vechi, fiind situata la 37 km de Ramnicu Valcea, aproape de Manastirea Bistrita.
Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.
Printre manastirile monumente istorice, care impodobesc pamantul romanesc, Manastirea Hurezi este considerata, impreuna cu schiturile sale, ca cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru ``stilul brancovenesc``.
Este asezata in partea de nord a judetului Valcea, pe drumul national Dn 67 Ramnicu Valcea-targu Jiu, la poalele muntilor Capatanii, strajuita de codrii, intr-un loc plin de farmec si singuratate, a carui liniste o tulbura doar cantecul huhurezilor, acele pasari de noapte care au dat, probabil, numele acestor locuri si al manastirii.
Constantin Brancoveanu (1688-1714), domnitorul Tarii Romanesti la inceputul sec. Xviii, vazand nestatornicia vremurilor, indata dupa primirea sceptrului Tarii, cum glasuieste hrisovul de intemeiere al manastirii ``intr-al doilea an al domniei noastre pus-am temelie si am inceput a zidi manastire``.
Situat la 3 km de statiunea balneo-climaterica Calimanesti Caciulata, pe malul drept al Oltului si la cca. 20 km nord de Ramnicu Valcea, ansamblul manastiresc de la Cozia, cu hramul ``Sfanta Treime``, la inceput a fost cunoscut sub numele de ``Manastirea Nucet``, abia mai tarziu primind numele de "Cozia", dupa muntele din vecinatate.
Biserica mare, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batran.
Manastirea Surpatele cu hramul ``Sfanta Treime``, se afla situata in comuna Frincesti, satul Surpatele, judetul Valcea, la 12 km de gara Babeni si la 3 km de manastirea ``Dintr-un Lemn``.
Biserica a fost inaltata de Tudor logofatul Dragoescu si fratele sau Stanciu, feciorii lui Popa Frincu, la inceputul secolului al Xvi-lea (pr. D. Balasa), refacuta de boierii Buzesti si reparata in secolul al Xvii-lea.
Intre anii 1703-1706, biserica a fost reconstruita din zid de doamna Marica Brancoveanu, fiind si pictata.
Mai tarziu, in 1815 a fost reparata si repictata de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.
Baile Govora este considerate una din cele mai bogate statiuni in ape iodurate si bromurate din Europa; iodul si bromul fiind de origine organica.
Statiunea este renumita pentru varietatea si caracterul therapeutic al proprietatilor apelor, fiind unica statiune din tara in care se afla ape minerale cu o compozitie chimica diferentiata: ape sarate iodurate, bromurate, sulfuroase foarte concentrate, crenoterapie cu ape hipotone sulfuroase, bicarbonate, sodice, calcice si magneziene.
Statiunea este recomandata in tratarea si recuperarea urmatoarelor afectiuni:
- respiratorii -tipuri de proceduri: ultrasonoaerosoli, pulverizatii, kinetoterapie, inhalatii cu ape minerale, electroterapie
- aparatul locomotor -tipuri de proceduri: bai cu ape minerale, bromurate, sulfuroase, bai cu esente de brad, bai galvanice, dus subacelectroterapie, termoterapie.
- O. R. L. -tipuri de proceduri: ultrasonoaerosoli, pulverizatii, electoterapie, inhalatii cu ape minerale.
- afectiuni asociate -tipuri de proceduri: electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, cura de teren.
- digestive Si renale -tipuri de proceduri: crenoterapie
Baile Govora este singura statiune din Romania unde raportul dintre aeroionii pozitivisi cei negative este egal cu 1